Σε επιφυλακή η Κρήτη για καύσωνα και πυρκαγιές - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

φωτογραφία αρχειου

EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η Κρήτη - Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και την Πέμπτη - Μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ευαίσθητες και δασικές περιοχές του νησιού.

Σε αυξημένη επιφυλακή θα βρίσκονται για ένα ακόμη 24ωρο οι υπηρεσίες και οι φορείς της Κρήτης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με συνθήκες καύσωνα και υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι σε κατηγορίας κινδύνου: 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής ενώ το πρωΐ της Τετάρτης εστάλη και μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στους πολίτες της Κρήτης ενημερώνοντας και προειδοποιώντας για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών.

Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοινώνεται ότι λόγω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) καθώς και της υπ’αριθμ  320/196/28-5-21  απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός την Πέμπτη 05-08-2021. Σημειώνεται πως το φαράγγι της Σαμαριάς είναι κλειστό από το περασμένο Σάββατο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ηράκλειο

Απόφαση προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, της ΠΕ Ηρακλείου, ελήφθη από την περιφέρεια Κρήτης, για την αντιπυρική περίοδο 2021, σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, θέτει σε ισχύ την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων καθ 'όλη τη διάρκεια του 24ωρου που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι κατηγορίας κινδύνου 4, πολύ υψηλός και άνω.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά τις ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση- καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ρέθυμνο

Υπενθυμίζεται στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

  • Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου
  • Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, Πηγές Κουρταλιώτη εώς και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης
  • Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης σε CNBC και Bloomberg για την ελληνική οικονομία

Συνεντεύξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο Bloomberg και το CNBC Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά …