Οικονόμου: Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύει - Το κόστος του rapid test

Για τα νέα μέτρα για την πανδημία που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από το Βασίλη Κικίλια μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε στο Mega ο κύριος Οικονόμου.

Τι θα ισχύει σε μπαρ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα

Σε μία σειρά από χώρους και δραστηριότητες θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Σε κλειστούς χώρους όπου η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως μπαρ και εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό
νόσησης.

Σε κλειστούς χώρους που αφορά διαστηριότητες πολιτισμού, όπως σινεμά και θέατρα, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων με test 48 ωρών.

Το κόστος του test θα επιβαρύνει τους ίδιους, με την τιμή να είναι συγκεκριμένη για να είναι προσιτή: «νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις» ανέφερε. «Σε μια άλλη σειρά χώρων πολιτισμού εκεί όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία μπορεί να επιτρέπεται και στους ανεμβολιαστους να έχουν πρόσβαση με ένα τεστ 48 ωρών rapid ή μοριακό» συμπλήρωσε ο κ.Οικονόμου.

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Έίμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Τα ραντεβού έχουν αυξηθεί και έφτασαν τα 15.000 με 20.000 την ημέρα είπε ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η πλειονότητα του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί. Όσοι βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί δήλωσε ακόμα.

Ως προς του εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε αναστολή όπως προβλέπεται. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει προετοιμασία για επιχειρησιακά σχέδια για το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη κατηγορία που θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. «Δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει το ποσοστό των εμβολιασμών, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%. «Σε μία σημαντική μερίδα πολιτών μας υπάρχει η αντίληψη να αντιστέκεται στο εμβόλιο. Να δεχτώ ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πειθούς και ενεργοποίησης. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί κανένας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσιε τον καθένα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήταν ένα κίνητρο και μία ανάσα δυνατότητας σε μία γενιά που βίωσε σε μεγάλη ένταση τους περιορισμούς».

 

Πηγή: megatv.com


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …