Κόντρα νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης με τον Ιατρικό Σύλλογο για τις ΣΔΙΤ

MotionTeam / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο ΑΧΕΠΑ, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) μεταφέρθηκε σήμερα από το πρωί το κλίμα έντασης από υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και πήραν τη διοικητική πράξη με την οποία τέθηκαν σε αναστολή.

Την ίδια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης σε μακροσκελή επιστολή του στον πρωθυπουργό δεν σχολιάζει καθόλου τις τελευταίες εξελίξεις, παρατηρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την υγεία είναι ανεπαρκή και προτείνει ως λύση να… μπουν ιδιώτες στο χώρο της δημόσιας υγείας, ψέγοντας μάλιστα την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί να προχωρήσει σε αυτό που αποκαλεί ευγενικά «συμπράξεις»!!! Σφοδρή αντίδραση από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Με το σύνθημα «παραιτήσου, παραιτήσου» οι υγειονομικοί στο ΑΧΕΠΑ «υποδέχθηκαν» τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη ενόσω παρελάμβαναν ομαδικά τα σχετικά έγγραφα κι ενώ κατέθεταν αίτηση - διαμαρτυρία, με την οποία χαρακτήριζαν την πράξη παράνομη και επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματος τους. Ανάμεσα στους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή και ο πρόεδρος του σωματείου, παλιός συνδικαλιστής, Μπάμπης Κοροξενός. 

Στις δηλώσεις του κ. Κοροξενός σημείωσε πως παρέλαβε πρώτος τη σχετική πράξη και πως «αυτό που πρέπει να μάθει ο κόσμος είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα υγείας ή και πεποιθήσεις ακόμα, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να μπει στη διαδικασία του φόβου για να εμβολιαστεί. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε ό,τι σκληρότερο πρόσωπο μπορούσε να δείξει σε έναν εργαζόμενο, ειδικά της υγείας». 

Τόνισε δε πως «προτιμούμε να χάσουμε τη δουλειά μας πάρα να είμαστε βιασμένοι για μια ζωή» και ότι «είναι πραγματικά εξοργιστικό να είσαι ήρωας έναν χρόνο πριν και σήμερα μα πληρώνεσαι με αυτό το νόμισμα». Όπως έλεγαν όλοι οι υγειονομικοί που βγήκαν σε αναστολή, δεν έχουν άλλα εισοδήματα για να ζήσουν αλλά είναι περήφανοι γιατί «έχουμε πίστη όμως σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε πίστη στο δίκαιο μας, έχουμε πίστη στους νόμους οι οποίοι καταστρατηγήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις», όπως είπε Παντελής Βασιλειάδης εργαζόμενος στο Μικροβιολογικό και ο οποίος μπήκε κι αυτός σε αναστολή.

MotionTeam / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και με πορεία οι υγειονομικοί κατευθύνθηκαν στα γραφεία των ΥΠΕ στην Αριστοτέλους όπου επικράτησε μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν θέλησαν να εισέλθουν μαζικά αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Στο μεταξύ 16 εργαζόμενοι από τους συνολικά 61 που αρνήθηκαν τον εμβολιασμό στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών ζητώντας την ποινική δίωξη του διοικητή του νοσοκομείου τους για παράνομη βία, έκθεση, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα αρνήθηκαν οποιαδήποτε επαφή με δημοσιογράφους στο δικαστικό μέγαρο απαγορεύοντας ακόμη και στον δικηγόρο τους να μιλήσει.

Στοιχεία είχαμε σήμερα και για το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου σε σύνολο 1.500 εργαζομένων ανεμβολίαστοι επέμειναν μέχρι και χθες να είναι περίπου 50 άτομα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιδοθεί κάποιο έγγραφο αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους καθώς απαιτείται απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.

Βιαστικός να μπουν ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζεται με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Νίτσα, γίνεται η διαπίστωση για «την ανεπαρκή ανταπόκριση της πολιτείας» και τα «ανεπαρκή μέτρα» και ζητά την οργάνωση του συστήματος περίθαλψης στη βάση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τονίζει μάλιστα πως «πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για το καλό της δημόσιας υγείας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στο ΕΣΥ προς όφελος των πολιτών, όπως γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας (Γερμανία, Αυστρία). Δηλαδή να ξεφύγουμε από μοντέλα λειτουργίας του ΕΣΥ του παρελθόντος, δίνοντας δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας με το άνοιγμα του συστήματος και των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς και τη διερεύνηση του μέχρι σήμερα πλαισίου συνεργασίας που αφορά το διάστημα κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού».

Ο Ιατρικός Σύλλογος εντοπίζει βέβαια τα προβλήματα υποστελέχωσης στο ιατρικό προσωπικό, βλέπει τη χαμηλή κάλυψη (30-40%) των θέσεων που προκηρύσσονται για γιατρούς του ΕΣΥ, στιγματίζει τις χαμηλές αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών και το καθεστώς ομηρίας των επικουρικών και ζητά «τη νομοθέτηση της απαλλαγής της εξ αμελείας ευθύνης των ιατρών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση ασθενών Covid-19 κατά τις εξάρσεις της πανδημίας είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευτούν από χρονοβόρες δικαστικές εμπλοκές». Ενδιαφέρον είναι ότι αναφέρεται στα ελλείμματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά μάλλον ξεχνάει σήμερα την πολεμική που είχε ασκήσει στις ΤΟΜΥ.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης τάσσεται κατά των αναστολών εργασίας για τους υγειονομικούς και χαρακτηρίζει τον Ιατρικό Σύλλογο «λαγό» για όλες τις αντιδραστικές αλλαγές.

Η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ

Εν μέσω προέλασης του 4ου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή καθηκόντων και στέρηση μισθού σε χιλιάδες συναδέλφους, παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην ως αρνητές και αποθεώνοντας ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη. Για άλλη μια φορά, προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες γύρω από τον εμβολιασμό, να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες για το 4ο κύμα που προελαύνει λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων-λάστιχο στον τουρισμό, την παντελή έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ ακόμα και τώρα.
Ήδη με τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης φανερώνουν τις προθέσεις τους γύρω από την θέσπιση της υποχρεωτικότητας, που όχι μόνο να θωρακίσει το ΕΣΥ δεν είναι, αλλά αντίθετα ο σκοπός είναι να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που τόσο καιρό ονειρεύονται. Φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει και να κλείσει ολόκληρα νοσοκομεία, να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ και να εισάγει εργολαβικούς εργαζόμενους είτε 3μηνίτες συμβασιούχους, με σκοπό για άλλη μια φορά να βγει κερδισμένη η ιδιωτική υγεία που όλο αυτό το διάστημα κερδοσκοπεί ασύστολα πάνω στον πόνο των ασθενών.

Από κοντά, ο καλύτερος υποστηρικτής της κυβέρνησης στο αντιλαϊκό της έργο αποδεικνύεται ο ΙΣΘ που αντί να στηρίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που όλο το προηγούμενο διάστημα δώσανε από την πρώτη γραμμή την μάχη της πανδημίας και τώρα βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης. Αντί, να απαιτεί την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και υποδομές, δεν διστάζει να ζητάει την επίσπευση των όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελεί τον λαγό για όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στο ΕΣΥ.

Τους δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα τους περάσει!

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού. Ταυτόχρονα όμως, λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων.

• Να παρθούν πίσω όλες οι αναστολές εργασίας σε όλους τους συναδέλφους.
• Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.
• Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.
• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στα ΜΜΕ

Η ΕΝΙΘ συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργασιακών σωματείων που ζητούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και μεταφορών, μέτρα για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στον πληθυσμό.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιο είναι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τις ελλείψεις προσωπικού - Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Schmit και Ferreira εξηγούν στο Skaigr

Εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη αλλά επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό - Τι λένε οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Νικολά …