ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Διογκώνονται ο κίνδυνος φτώχειας στην Κεντρική Μακεδονία

Η  εβδομαδιαία απασχόληση στη χώρα μας υπερβαίνει τις 49 ώρες, καταγράφοντας πρωτιά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ενώ  την πρώτη θέση κατέχει και όσον αφορά στην εργασία το Σάββατο και την Κυριακή σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο "Οικονομία και εργασία στη μετα-πανδημική εποχή.

Η αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία" που παρουσιάστηκε σε  εκδήλωση της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμεράσματα της Έκθεσης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανεργίας τα οποία προϋπήρχαν της περιόδου αναφοράς της έρευνας (2009-20).

Κατέχει διαχρονικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα και φαίνεται να αντιμετωπίζει φανερή αδυναμία αναπροσαρμογής προς μία κατεύθυνση ανακοπής των απωλειών θέσεων εργασίας.

Η περιφέρεια επιδεικνύει ανάκαμψη των μεγεθών απασχόλησής και ΑΕΠ που ξεπερνά τη μέση εθνική τάση κατά την περίοδο 2014-20. Μάλιστα, αυτό το επιτυγχάνει χωρίς να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία ανάπτυξη του αστικού τουρισμού, όπως αυτή καταγράφηκε στην έτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής.

Παρά τη σχετική ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης, το μερίδιο πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην περιφέρεια διογκώνεται σταθερά, διαγράφοντας αντίθετη πορεία από το αντίστοιχο μερίδιο σε εθνική κλίμακα αλλά και στην Αττική.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και κυρίως η μερική απασχόληση εδραιώνονται με σταθερό ρυθμό. Κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-19) οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες, αν και η τάση αυτή καταγράφεται εντονότερα στην Αττική.

Η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την εξάπλωση αυτών των μορφών απασχόλησης.

Αν και οι απολαβές της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης κρίνονται ως χαμηλές στην περιφέρεια (αισθητά χαμηλότερες μάλιστα σε σχέση με την Αττική), οι μισθοί για μερική και προσωρινή απασχόληση κυμαίνονται αρκετά πιο κάτω και οδηγούν σημαντικός μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη χώρα στα όρια της φτώχειας.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστο Γούλα και τον Γιώργο Αργείτη, επιστημονικού Διευθυντή ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Απαντώντας στην κριτική για το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο  από την ΓΣΕΕ την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ  λόγω της πανδημίας,  ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ  Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε: "Πήραμε μία απόφαση, ομολογώ δύσκολη η οποία ήταν κατά πλειοψηφία, έφερε και εντάσεις ανάμεσά μας, να μην πραγματοποιήσουμε μία συγκέντρωση επετειακού τύπου στη Θεσδσαλονίκη, όχι γιατί δεν υπάρχουν αιτίες να εναντιωθούμε στις ασκούμενες πολιτικές αλλά θέλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς, κρατήσαμε μία σταθερή στάση για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία η οποία εξοντώνει ανθρώπους, δεν εξοντώνει πολιτικές".
*Ο κ. Παναγόπουλος,  τόνισε πώς "δεν θέλαμε να θολώσουμε το μήνυμα μας , μα τους αγώνες τους κάνουν οι ζωντανοί, όπως το έκανε μία κοινωνία η οποία βγήκε με πληγές αλλά όρθια από την οικονομική κρίση" και επισήμανε ότι το μήνυμα των συνδικάτων είναι "εμβολιαζόμαστε, υποστηρίζουμε την εργασία. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να μη χαθούν ζωές αλλά ούτε δουλειές" ,συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε πώς το δεύτερο εργασιακό νομοσχέδιο "ήταν καθαρή πολιτική απόφαση, ήταν και ψευδεπίγραφο, κάτω από το ζήτημα της εναρμόνισης οικογενειακής ζωής και εργασίας κρύψανε την αλλαγή στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χρησιμοποιώντας τη διευθέτηση εισήγαγε με βίαιο τρόπο την ατομική σύμβαση εργασίας.
 Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε  κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση διότι όπως είπε "είχαν όλοι τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα". Οι εργασιακές σχέσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, το ύψος του κατώτατου μισθού και η ακρίβεια ήταν στην ατζέντα της κριτικής "Η κυβένηση να σταματήσει να μιλάει και να πράξει ", τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …