«Ντόμινο» ανατιμήσεων φέρνει η «έκρηξη» στις τιμές ενέργειας και μεταφορικών

Αισθητές είναι πλέον στη χώρα μας οι αυξήσεις με παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν την έκρηξη του μεταφορικού κόστους. Ενδεικτικό είναι πως από εκεί που ένα κοντέινερ που ξεκινούσε από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα πριν από 2 χρόνια κόστιζε 1.700 ευρώ, σήμερα το κόστος του φτάνει ακόμη και τις 12.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%.

«Σήμερα που μιλάμε που τυχαίνει να έχουμε κάνει παραγγελία έχει 12.000 ευρώ. 600% αύξηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κοντέινερ και παρακαλάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Κίνα», ανέφερε ο Βασίλης Μιστριώτης που ασχολείται με τις εισαγωγές.

Οι ανατιμήσεις χτυπούν ήδη την πόρτα των καταναλωτών στην Ελλάδα, με τον εμπορικό κόσμο να δηλώνει πως δεν μπορεί πια να τις  απορροφήσει καθώς το άλμα είναι διπλό τόσο στις τιμές ενέργειας όσο και στο κόστος των μεταφορικών.

«Οι αυξήσεις που έρχονται από το εξωτερικό είναι πάρα πολλές που έχουν βάλει και οι μεταφορικές εταιρείες», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Γιώτα Θεολόγη, υπεύθυνη καταστήματος εποχικών ειδών.

Για τρομακτικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα στο κόστος μεταφοράς από την Κίνα όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει πενταπλασιαστεί έκανε λόγο ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης.

Όπως είπε «είναι αναπόφευκτο όσο κι αν οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να μετακυληστεί στο κόστος των προϊόντων»

Οι ανατιμήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 25% . 

«Εμείς τουλάχιστον σαν εταιρεία έχουμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και σε ό,τι πάρει ανατίμηση να είναι τις τάξης του 20-25%», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Γιώτα Θεολόγη, υπεύθυνη καταστήματος εποχικών ειδών

Την ίδια ώρα, φωτιά έχει πάρουν πάρει  και οι τιμές των οικοδομικών υλικών , εκτοξεύοντας το κόστος κατασκευής .
 
«Αν πάει 25% επάνω 30% επάνω ο τόνος τα 1000 κιλά μία άμμο πως θα χτίσει ο κόσμος», διερωτήθηκε ο Γρηγόρης Γιάννου-ιδιοκτήτης μάντρας οικοδομικών υλικών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά τον τελευταίο μήνα οι αυξησεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%, ωστόσο οι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο , με  το συγκεκριμένο σακί να φτάνει στις μάντρες 1,5 ευρώ πιο ακριβό. 

Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση 4,6% στα οικοδομικά υλικά

Οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα κσι στο 75% για την τιμή του  σιδήρου 

Πέρα από τις ανατιμήσεις , παρόν δίνουν και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισαγομένων αγαθών με τον κλάδο αυτοκινήτων να δέχεται σημαντικές πιέσεις. 

«Από τα τέλη του καλοκαιριού έχουμε καθυστερήσεις. Μπορεί να φτάνουν τους 2, τους 3 ή και τους 4 μήνες. Εξ' αυτού του λόγου και η σύστασή μας να μην αναβάλλονται οι παραγγελίες και οι πελάτες να "παίρνουν σειρά". Τα πράγματα ίσως γίνουν και χειρότερα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δημήτριος Πάτσιος Γενικός Διευθυντής ΣΕΑΑ

«Οι τιμές είναι υψηλότερες αυτή τη στιγμή και τελωνειακά – οι τιμές ταξινόμησης και οι τιμές που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Περίπου 35-40%», επίσημανε από την πλευρά του ο Αντώνης Αβρακάκος, έμπορος αυτοκινήτων.

Μέχρι σήμερα πάντως παρατηρούνται μόνο καθυστερήσεις και όχι ελλείψεις στα προϊόντα.

Δείτε το σχόλιο της Έλενας Λάσκαρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ:

 

 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …