«Σοκ» στην παγκόσμια οικονομία από την έκρηξη στις τιμές ενέργειας

Αλλεπάλληλα σοκ στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί το εκρηκτικό άλμα στις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου κατρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αγγίζοντας σήμερα για 1η φορά ακόμη και τα 100 ευρώ στην Ευρώπη, πυροδοτώντας ήδη έκρηξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο  3,4% ή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών

"Είναι πιθανό να βρισκόμαστε μια καταιγίδα μακριά από την επόμενη οικονομική κρίση", πιθανολογούν αναλυτές της Bank Of America

"Θα έχουμε πολύ υψηλό πληθωρισμό για τους επόμενους 12-18 μήνες αλλά το σημείο κλειδί είναι ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια", σχολίασε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Blackrock Φίλιπ Χιλντεμπραντ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 4,1% υψηλό 30 ετών,  στην Ισπανία υψηλό 13 ετών στο 4% στη Γαλλία ο υψηλότερος πληθωρισμός της τελευταίας δεκαετίας στο 2,7%.

Στην Ελλάδα προς το παρόν παραμένουμε χαμηλά στο 2,1% τον Σεπτέμβριο, τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη. 

Στον κλάδο της ενέργειας ο πληθωρισμός έτρεξε με 17,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ από σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος στην Ιταλία αυξάνονται 30% και 15% στο φυσικό αέριο. Στη Γαλλία η νέα αύξηση 12,7% στο φυσικό αέριο οδήγησε την κυβέρνηση να βάλει κόφτη σε περαιτέρω ανατιμήσεις. 

"Θα παγώσουμε (τις αυξήσεις), θα τις παγώσουμε. Δεν θα υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστεξ

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλό 11 ετών και η αύξησή τους αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση καθώς η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες για τον ερχόμενο χειμώνα σε οποιαδήποτε τιμή. 

" Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και σημαίνει ότι αυτή η ενεργειακή κρίση για την οποία συζητάμε θα μπορούσε να παραταθεί για κάποιους μήνες", τονίζει ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής Θεμάτων Ενέργειας CBA

Η αντίδραση της Κίνας έρχεται την ώρα που 20/34 επαρχίες της αντιμετωπίζουν κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης αναγκάζοντας ακόμα και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες  όπως η ΤΟΥΟΤΑ να σταματήσουν την παραγωγή τους. 

"Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο όνομα που επηρεάζεται. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για εργοστάσια υφασμάτων, παιχνιδιών ή εξαρτήματα αυτοκινήτων", εξηγεί ο δημοσιογράφος Bloomberg Μάρτιν Ρίτσι.

Οι διαταραχές στην παραγωγή στην Κίνα με τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς κλυδωνίζουν πλέον τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. 

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για «ντιλαρίσματα» πίσω από τις κουρτίνες, όπως καταδεικνύουν οι …