Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία 

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται σε συνολικά 12 εκλογικά τμήματα.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική (9 Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τους ομογενείς ψηφοφόρους που ενεγράφησαν εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ τοπική.

Οι κάλπες έχουν στηθεί σε πέντε πόλεις της Βρετανίας για τη συμμετοχή 4.938 συμπατριωτών μας στις βουλευτικές εκλογές.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται σε συνολικά 12 εκλογικά τμήματα.

Στο Λονδίνο δικαίωμα ψήφου έχουν 3.982 ψηφοφόροι, που θα μοιραστούν σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας (Holland Park) και σε ακόμα τέσσερα στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο (West Acton).

Στο Εδιμβούργο οι 282 εγγεγραμμένοι εκλογείς θα προσέλθουν στο Ελληνικό Σχολείο στο ναό του Αγίου Ανδρέα, στο Μπέρμιγχαμ οι 274 δικαιούχοι ψήφου θα μεταβούν στο κτίριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας (The Midlands Greek and Cypriot Association), στο Ληντς η κάλπη για 250 ψηφοφόρους θα στηθεί στο κτίριο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών και στη Γλασκώβη οι 131 ψηφοφόροι στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Λουκά.

Για τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας έχουν οριστεί οκτώ επόπτες εκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία θα διεξάγεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού της οικείας διπλωματικής περιφέρειας.

Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται κυρίως μόνιμοι πρεσβευτικοί ή προξενικοί ακόλουθοι και γραμματείας, διοικητικοί υπάλληλοι πρεσβειών και προξενείων, πτυχιούχοι Ανώτερων ή Ανώτατων Σχολών που υπηρετούν στην οικεία διπλωματική περιφέρεια.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα.

Στο εξωτερικό θα χρησιμοποιηθούν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων.

Με το που κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές θα καταμετρήσουν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες θα μεταφερθούν την επομένη στην Αθήνα αεροπορικώς και έπειτα, με συνοδεία αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών.

Εκεί θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Πηγή: skai.gr



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οκτώ άνδρες συνελήφθησαν στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για χρηματοδότηση PKK

Οι συλλήψεις έγιναν από την Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και το OCRGDF (Κεντρικό Γραφείο …