Οι 3 κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία

 Πώς μπορούν να αυξηθούν (πραγματικά) οι μισθοί 

Αλλαγές για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα φέρει η επόμενη τετραετία, εάν ανανεωθεί η θητεία της ΝΔ στις εκλογές της 25η Ιουνίου. 

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από το 2024,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό δηλαδή θα δουν μια αύξηση της τάξεως περίπου 5%. Αυτό σημαίνει πως τον επόμενο χρόνο, οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν ένα κατώτατο μισθό κοντά στα 820 ευρώ έτσι ώστε το 2027 να αμείβονται πλέον με 950 ευρώ. 

Μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν συμπαρέσυραν  και γενικότερα τους μισθούς. Ο μέσος μισθός σήμερα είναι 1.176 ευρώ. Για να φθάσει τα 1.500 ευρώ σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουν αυξήσεις της τάξεως του 27%. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει  να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς  το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεπάγωμα τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026 σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027.

Το θέμα που προκύπτει, πάντως, εάν και όταν ξεπάγωσουν οι τριετίες, είναι εάν θα υπάρχει αναδρομικότητα. Οι περισσότεροι εργατολόγοι υποστηρίζουν πάντως πως αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, έστω από 1/1/2027, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν», καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα μια τεράστια αύξηση του μισθολογικού τους κόστους. 

Τριετίες λαμβάνουν σήμερα μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφαλισμένης προϋπηρεσίας στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται προσαύξηση. Οι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …