Εκλογές 2023: Οι «παγίδες» για τη ΝΔ – Ποια λάθη θέλει να αποφύγει

Στόχος να μην πέσουν τα ποσοστά - Η ΝΔ θα χρειαστεί πάνω από 38% στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, στην περίπτωση που τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής κινηθούν στα ποσοστά του 2019, δηλαδή στο 8%

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν συνεχώς πως η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια. Οι οπτικές των δυο κομμάτων για τον «μηδενισμό του κοντέρ» είναι διαφορετικές. Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν σε ένα restart σβήνοντας όσο είναι δυνατόν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Από την Πειραιώς βλέπουν τις «παγίδες» που κρύβει ο θρίαμβος της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής και ζητούν την προσέλευση του κόσμου που τους στήριξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μετά από μια τετράχρονη πολύ ταραγμένη περίοδο διακυβέρνησης να συγκεντρώσει 2.407.860 ψήφους, 156.242 περισσότερες σε σχέση με το 2019. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θέλει να κινηθεί. Να μη χαθεί ούτε ένα σταυρός και βέβαια να μην βρει πρόσφορο έδαφος το αφήγημα που φιλοτεχνεί ο ΣΥΡΙΖΑ περί «ανεξέλεγκτης και ηγεμονικής εξουσίας». 

Ο πρώτος κίνδυνος είναι τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγησαν και έχουν εξασφαλίσει τις έδρες τους να «ρίξουν ταχύτητες». Είναι ήδη κουρασμένοι από τη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και το 40,79% μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες «χαλάρωσης». Αν αυτή η εικόνα του αποσυντονισμού και της «καλοκαιρινής ραστώνης» μεταφερθεί και στο εκλογικό σώμα που εμπιστεύτηκε τη «γαλάζια παράταξη» ο στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας που διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Βουλή μπορεί να μπει σε «περιπέτειες». Για αυτό άλλωστε έχει σημάνει συναγερμός και έχει γίνει ήδη το μοίρασμα των περιφερειών όλων των κορυφαίων βουλευτών – πρώην υπουργών στη νέα προεκλογική καμπάνια που ήδη ξεκίνησε.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι αυτός της αλαζονείας που εξίσου «ξορκίζει» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και για αυτό δηλώσεις περί 180 βουλευτών και αναθεώρησης του Συντάγματος «μαζεύτηκαν» αμέσως. Προκλητικές και υπεροπτικές συμπεριφορές απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους είναι εκτός πλαισίου και σχεδιασμού και χτυπούν ήδη αρκετά «καμπανάκια». Η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθείται επίσης στενά. Κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Η Ελληνική Λύση είχε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας, ενώ και η ΝΙΚΗ «φλέρταρε» με την είσοδο στη Βουλή. Έχουν ακουστεί πολλά ακόμα και για εμπλοκή ιερών μονών στον προεκλογικό αγώνα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου. Στην Πιερία η Νέα Δημοκρατία νίκησε, αλλά έχασε 6,36% και στη Δράμα 4,5 μονάδες. Όλα τα αποτελέσματα πλέον μπαίνουν στο «μικροσκόπιο». Και δεν είναι μόνο τα κόμματα από τη «δεξιά πολυκατοικία». Αν εκτός από τη ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜέΡΑ25 καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και μπουν στη Βουλή τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα ανέβει πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν  για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι κάτι, άλλωστε που επαναλαμβάνει συνεχώς ο πρωθυπουργός. 

Ποιο είναι το «κλειδί» της επιτυχίας; Η Νέα Δημοκρατία να μη χάσει καθόλου από τις δυνάμεις της, καθώς θα χρειαστεί ποσοστό άνω του 38% στην περίπτωση που τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής κινηθούν στα ποσοστά του 2019, δηλαδή στο 8%. Η Νέα Δημοκρατία θα είχε 171 έδρες και όχι 146 αν οι προηγούμενες εκλογές γίνονταν με την ενισχυμένη αναλογική που ψηφίστηκε την προηγούμενη τετραετία. Θα είναι όμως πάλι εκτός Βουλής το 16% των κομμάτων που θα συμμετέχουν; «Δύσκολο», λένε οι περισσότεροι δημοσκόποι. Μια νέα είσοδος τουλάχιστον θεωρείται πολύ πιθανή.

Η μάχη του κέντρου θα είναι επίσης σκληρή. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του. Απέναντι στην «κυβερνησιμότητα» της Νέας Δημοκρατίας προτάσσει τον εαυτό του ως διαμορφωτή ενός  τοπίου που ανασυγκροτείται στο μεσαίο χώρο. Επιθυμεί να προσεγγίσει τους Πασοκογενείς ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης προκειμένου να επιστρέψουν στα παλιά τους «λημέρια». Ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή, που επιθυμεί διακαώς να αυξήσει τα ποσοστά του, εγγυάται πως είναι η μόνη διέξοδος για να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και θα επιδιώξει να πάρει πίσω όσους μεταφέρθηκαν κατευθείαν από την Κουμουνδούρου στην οδό Πειραιώς.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Ο Βελόπουλος προτρέπει σε βία τους πιστούς - Στην περίπτωση Καλλιάνου το ΕΣΥ λειτούργησε όπως έπρεπε

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολιτικά και ποινικά υπεύθυνο τον Κ. Βελόπουλο εάν υπάρξουν επεισόδια …