Αποκάλυψη Αλ.Μητρόπουλου-Απαράδεκτη απαίτηση των δανειστών: Κωδικοποιήστε όλους τους μνημονιακούς εργατικούς νόμους

Στόχος δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου είναι να μην αλλάξουν στο μέλλον οι αντεργατικές μνημονιακές ρυθμίσεις για ΣΣΕ και συνδικάτα.

Καμμία αναφορά προεκλογικά από όλα τα κόμματα και τα φιλιά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ!!!

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις στελεχών και των τριών κομμάτων τού μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ότι δήθεν έχουμε εξέλθει από τα Μνημόνια, οι δανειστές, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτούν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κωδικοποίηση όλων των μνημονιακών διατάξεων του Εργατικού Δικαίου σε ένα ενιαίο κείμενο, με μορφή δηλαδή ενιαίου Κώδικα ώστε να είναι δύσκολη στο μέλλον η κατάργηση ή η αλλαγή των αντικοινωνικών του διατάξεων.

Έτσι, μετά την κωδικοποίηση του Ατομικού Εργατικού Δικαίου των Μνημονίων με το Π.Δ. 80/2022 (βλ. την από 6-12-2022 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ) χωρίς τη συμμετοχή τής Βουλής, τώρα οι δανειστές, στα πλαίσια της β’ μεταπρογραμματικής εποπτείας, αξιώνουν την κωδικοποίηση και των συλλογικών και δικονομικών εργατικών νόμων των Μνημονίων!!

Ι. Έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των εργαζομένων τής χώρας μας!

Μια πρωτοφανή σε σκληρότητα δέσμευση (μεταξύ άλλων) είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη «Συμφωνία του Χίλτον» στις 23 Μαΐου 2018 (υπουργός Έφη Αχτσιόγλου) για την τέταρτη αξιολόγηση του γ’ μνημονιακού προγράμματος (ν. 4336/2015).

Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών τότε ήταν, προφανώς, να εμποδίσουν κάθε επόμενη κυβέρνηση να τροποποιήσει υπέρ των εργαζομένων ή να καταργήσει τις μνημονιακές εργασιακές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις!

Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο της Συμφωνίας που κυκλοφόρησε μόνο στην αγγλική («Supplemental Memorandum of Understanding: Greece, Fourth Review of the ESM Programme, DRAFT-23 May 2018», chapter 4.1, p.20), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη δέσμευση (ως προαπαιτούμενο-«prior action») μέχρι τον Μάιο του 2018 να έχει συντάξει και ψηφίσει Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας και Κώδικα Εργασιακών Κανονιστικών Ρυθμίσεων, οι οποίοι θα περιέχουν όλες τις ουσιαστικές και κανονιστικές εργασιακές ρυθμίσεις των Μνημονίων!

Έτσι, τότε, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τρεις μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Μάιο του 2018, η ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ(!) ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει και να ψηφίσει το νέο μνημονιακό Εργατικό Κώδικα που θα ισχύει για πολλές δεκαετίες!!

Ήταν όντως η αποθέωση του εμπαιγμού τού λαού μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Η Συμφωνία του Χίλτον τής 23-5-2018 («Συμφωνία Αχτσιόγλου») είχε ενσωματώσει την εξής ρύθμιση: (chapter 4.1, page 20): «Simplification of labour legislation. Existing labour laws will be streamlined and rationalised through the codification into a Labour Law Code and a Code of Labour Regulatory Provisions. In line with the dedicated technical support project which was launched in June 2017, the first draft of the Labour Law Code will be delivered by May 2018.»

Η πρωτοφανής αυτή δέσμευση τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνικά  είχε ως εξής: «Απλούστευση της Εργατικής Νομοθεσίας. Οι ισχύοντες εργατικοί νόμοι θα συγκεντρωθούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Κανονιστικών Εργασιακών Ρυθμίσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο τεχνικής υποστήριξης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, το πρώτο σχέδιο του Κώδικα Εργατικού Δικαίου θα παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2018.».

Η ΕΝΥΠΕΚΚ είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην διαπράξει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και του περήφανου λαού μας γενικότερα (βλ. την από 24-5-2018 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).

ΙΙ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας!

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν στις εθνικές εκλογές αναδείχθηκε ως κυβέρνηση η ΝΔ, η πρωτοφανής αυτή δέσμευση τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές και σε βάρος όλων των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων δεν είχε υλοποιηθεί.

Οι δανειστές βέβαια –και στα πλαίσια τής «μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας», που έληξε τυπικά τον Αύγουστο του 2022- επανέφεραν μονίμως το θέμα και συνεχώς πίεζαν για την κωδικοποίηση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων των τριών Μνημονίων!

Γι’αυτό και στα πλαίσια της 14ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας, το ζήτημα της κωδικοποίησης του μνημονιακού Εργατικού Δικαίου το έθεσαν πάλι και απαίτησαν από την κυβέρνηση τη δέσμευσή της για την ολοκλήρωσή της οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2022!

Παρακάτω παραθέτουμε τα τέσσερα διαφορετικά αποσπάσματα της 14ης Αξιολόγησης («Enhanced Surveillance Report, Greece», May 2022, Institutional Paper 178-European Commission) τής Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, Μάιος 2022 (Θεσμικό Έγγραφο 178) από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή (σελίδες 64-65), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο 2022 και έχουν ως εξής:

  • «Legal codification: In view of enhancing legal certainty and access to law through legal codification, adopt the Labour Law Code and Code of Labour Regulatory Provisions»

Μετάφραση: Νομική κωδικοποίηση: Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και η πρόσβαση στο δίκαιο μέσω νομικής κωδικοποίησης, υιοθετείτε τον Κώδικα Εργατικού Δικαίου και τον Κώδικα Εργατικών Κανονιστικών Διατάξεων.

  • «While the codification process has started, the adoption of the consolidated Labour Law Code and Code of Labour Regulatory Provisions has been postponed to October 2022 due to a recent significant reform of the Public Employment Service, which will need to be included in the codification process.».

Μετάφραση: Ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης, η υιοθέτηση του ενοποιημένου Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Εργατικών Κανονιστικών Διατάξεων έχει αναβληθεί για τον Οκτώβριο του 2022 λόγω πρόσφατης σημαντικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία κωδικοποίησης.

  • «Work by the Ministry of Labour and Social Affairs on the codification of labour legislation continues in close collaboration with the Central Codification Committee. However, due to a recently adopted law improving the functioning of the labour market (law 4921/2022 on the public employment service reform and on active and passive labour market policies), the previous timetable for the completion of the codification process has been adjusted accordingly.».

Μετάφραση: Η εργασία (το έργο) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης. Ωστόσο, λόγω νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη βελτίωση της λειτουργίας τής αγοράς εργασίας (νόμος 4921/2022 για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και για τις ενεργητικές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας), το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κωδικοποίησης έχει προσαρμοστεί ανάλογα.

  • «The Ministry of Labour and Social Affairs delivered the first draft to the Secretariat General for Legal and Parliamentary Affairs for review in 3 May. The draft codified legislation will be presented by The Central Codification Committee will proceed with the review of the codified legislation as a priority. The adoption of the codified texts will follow by October 2022.».

Μετάφραση: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέδωσε το πρώτο σχέδιο στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων για εξέταση στις 3 Μαΐου. Το σχέδιο κωδικοποιημένης νομοθεσίας θα παρουσιαστεί έως τον Ιούνιο. Η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης θα προχωρήσει στην αναθεώρηση της κωδικοποιημένης νομοθεσίας κατά προτεραιότητα. Θα ακολουθήσει η έγκριση των κωδικοποιημένων κειμένων έως τον Οκτώβριο του 2022.

ΙΙΙ. Στις 4-12-2022 δημοσιεύθηκε ο Εργατικός Κώδικας των Μνημονίων (Π.Δ. 80/2022)

Με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2022 (Α’ 222) δημοσιεύθηκε ο «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου» που περιλαμβάνει, όπως φαίνεται και από τον επισυναπτόμενο σ’αυτό πίνακα, όλες τις διατάξεις και των τριών Μνημονίων για τις ατομικές εργασιακές σχέσεις.

Η υποχρέωση της κωδικοποίησης όλων των εργατικών ρυθμίσεων και των τριών Μνημονίων (νόμοι 3845/2010, 4046/2012 και 4336/2015) είχε συμφωνηθεί, όπως προαναφέραμε, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «Συμφωνία του Χίλτον» στις 23-5-2018 («Συμφωνία Αχτσιόγλου»). Η κωδικοποίηση του Μνημονιακού Εργατικού Δικαίου ήταν άλλωστε και προαπαιτούμενο για την έξοδό μας από την υπερενισχυμένη εποπτεία, όπως είχαμε αποκαλύψει στην από 4- 7-2022 ανακοίνωσή μας.

Για την κωδικοποίηση του Εργατικού Κώδικα των Μνημονίων η κυβέρνηση απέφυγε τη νομοθέτηση και την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία μέσω τής Βουλής και επέλεξε τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 67 ν. 4622/2019 (Α’ 133) που προβλέπει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα κωδικοποίησης και με τη διαδικασία της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Δυστυχώς η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξέδωσε το Π.Δ. 80/2022 με τις αντικοινωνικές και αντεργατικές μνημονιακές διατάξεις  που έχουμε ήδη αναδείξει (βλ. την από 6-12-2022 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).

  1. Νέος εκβιασμός των δανειστών: Απαιτούν την κωδικοποίηση και των συλλογικών και δικονομικών εργατικών νόμων των Μνημονίων

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην Έκθεση Μεταπρογραμματικής Επιτήρησης για την Ελλάδα (Θεσμικό Έγγραφο 203-Μάιος 2023), που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Οικονομικά και Χρηματοπιστωτικά Ζητήματα («Post- Programme Surveillance Report», Institutional Paper 203-May 2023, European Commission/Economic and Financial Affairs), οι δανειστές, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι δήθεν «έχουμε βγει από τα Μνημόνια», απαιτούν την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης όλων των εργατικών νόμων των Μνημονίων, αυτή τη φορά τού Συλλογικού και Δικονομικού Εργατικού Δικαίου. Απαιτούν, δηλαδή, όλες οι μνημονιακές διατάξεις Ατομικού, Συλλογικού και Δικονομικού περιεχομένου να συμπεριληφθούν σε έναν ενιαίο Κώδικα ώστε να είναι δύσκολη στο μέλλον η κατάργηση ή η τροποποίησή τους.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 8 της πρόσφατης Έκθεσης Επιτήρησης αναφέρεται επί λέξει: «The codification of the labour legislation is advancing. Following the adoption of the codified individual labour law last December, the authorities are working on the codification of the remaining two parts of the labour law (collective labour law, administrative labour law). Once the relevant work is completed, the full codified legislation is expected to be a comprehensive document that would constitute the point of reference for all labour-related issues thereby enhancing legal certainty and access to law.».

Μετάφραση: Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι σε εξέλιξη. Μετά την υιοθέτηση του κωδικοποιημένου ατομικού εργατικού δικαίου τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές εργάζονται για την κωδικοποίηση των υπολοίπων δύο τμημάτων του εργατικού δικαίου (συλλογικό εργατικό δίκαιο, διοικητικό εργατικό δίκαιο). Μόλις η το σχετικό έργο ολοκληρωθεί, η πλήρης κωδικοποιημένη νομοθεσία αναμένεται να είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα συνιστά το σημείο αναφοράς για όλα τα σχετικά με τα εργασιακά θέματα και ως εκ τούτου θα ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και την πρόσβαση στο Δίκαιο.

Διαβάζοντας το ανωτέρω απόσπασμα, αλλά και ολόκληρη την Έκθεση, δεν μένει καμία αμφιβολία σε κανέναν καλόπιστο πολίτη ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς θεσμικής ετερονομίας, αφού οι 800 και πλέον μνημονιακοί νόμοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι συνεχίζουν να ισχύουν και να δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες, παρά την επιχείρηση εξαπάτησης από τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) να πείσουν ότι έχουμε δήθεν εξέλθει οριστικά από το καθεστώς των Μνημονίων.

Εξάλλου, η πατρίδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας αφού το χρέος κράτους και νοικοκυριών είναι σήμερα υπερδιπλάσιο από αυτό τού 2010, όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ και τα Μνημόνια το 2010.

Γι’αυτό καλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, αλλά και την κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν στη διαδικασία κωδικοποίησης του Συλλογικού και Διοικητικού Εργατικού Δικαίου, κατά τις επιταγές των εταίρων- δανειστών μας και να ξεκινήσουν τη διαδικασία απο-μνημονιοποίησης του Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, καθώς και των θεσμών που αφορούν το κράτος και την κοινωνία.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρεύμα-Στήριξη μόνο για ευάλωτους-Η μεγάλη πλειοψηφία θα πληρώσει πανάκριβα το ρεύμα

Σήμερα ”ευάλωτη” είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται …