Επιχειρήσεις Καλλυντικών: Υποχρεωτική και με Φ.Ε.Κ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Έπιασαν τόπο οι αγώνες του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών. Τερματίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός  μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων με αιχμή του δόρατος το μισθολογικό κόστος. 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση κήρυξης ως υποχρεωτικής της από 12.10.2022  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού», με Π.Κ. 27/18.10.2022, για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του επαγγέλματος στον κλάδο, που αυτή αφορά.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (8/6/2023) και όλοι οι εργοδότες (βιομηχανίες και επιχειρήσεις καλλυντικών, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής, αντιπροσωπείες καλλυντικών, κ.ο.κ) που απασχολούν εργαζόμενους σε καθήκοντα του συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού, ανεξαρτήτως αναγραφόμενης ειδικότητας στη σύμβαση, οφείλουν να συμμορφωθούν άμεσα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απόφαση που τερματίζει μια και έξω τον αθέμιτο ανταγωνισμό, μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία καλλυντικών, ενδυναμώνοντας τη θέση των δύο κοινωνικών εταίρων που συνάπτουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών δεν έπαψαν ούτε μια στιγμή τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων να υπογράφουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σ.σ.ε να έχει ναι μεν πεδίο εφαρμογής στα μέλη τους (εργαζόμενους και επιχειρήσεις) αλλά όχι και σε όλους όσοι δεν ήταν μέλη των ως άνω οργανώσεων. Πολλοί εκ των "πονηρών" επιχειρηματιών του κλάδου αποχωρούσαν από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων (ενίοτε και εικονικά), με αποτέλεσμα να μην υποχρεούνται να εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση, ρίχνοντας το προσωπικό τους στον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Αυτή τους η στάση προκαλούσε μεγάλη δυσφορία στις επιχειρήσεις - μέλη του Π.Σ.Β.Α.Κ, σε μια περίοδο που ο κλάδος γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη, αφού τα μέλη του "υποχρεώνονταν" να περιορίσουν την κερδοφορία τους διανέμοντας μέρος της υπεραξίας στο προσωπικού τους και παραδίπλα στήνονταν ανταγωνιστικά "παραμάγαζα" που λειτουργούσαν δίχως κανόνες και με χαμηλότερους μισθούς. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας μετά από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ οι λεγόμενοι "πονηροί" επιχειρηματίες δεν δίστασαν να καταθέσουν μέχρι και μηνύσεις σε βάρος του Π.Σ.Β.Α.Κ ισχυριζόμενοι ότι αποχώρησαν από αυτόν ακόμα και δύο ημέρες πριν την υπογραφή της κ.σ.σ.ε.

Όπως και να 'χει, με την απόφαση του το Α.Σ.Ε και το Υπουργείο Εργασίας να κηρύξουν ως υποχρεωτική την κ.σ.σ.ε, μπαίνουν κανόνες πλέον στον κλάδο και εμπεδώνεται κουλτούρα συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενίσχυσης των εξειδικευμένων εργαζομένων του κλάδου και επιβράβευσης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και η Πρόεδρός του Έφη Μιχάλη, καλούν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας στον κλάδο των καλλυντικών να ενταχθούν στο σωματείο και από κοινού να απαιτήσουν την εφαρμογή της (υποχρεωτικής πλέον) σ.σ.ε σε κάθε χώρο εργασίας, ώστε όλοι να βρίσκονται κάτω από ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό πλαίσιο. Για νέες εγγραφές πατήστε στο σύνδεσμο: https://forms.gle/dYUGeD9DyFMx8UGd7. Για πληροφορίες σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας στο τηλ. 6973391770 και στο email: seekal.2006@gmail.com .

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

Η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών θα φέρει μπελάδες και «φουσκωμένο» φόρο του Χρυσόστομου Τσούφη …