Μάιος-Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία νέων (23,8%) και γυναικών (13,8%)

Η μαζική απασχόληση των συνταξιούχων (200.000 μέχρι σήμερα) εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό

Με το από 1-7-2024 Δελτίο Τύπου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την ανεργία για τον Μάιο 2024 σε ποσοστό 10,6%.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του Δελτίου Τύπου τον Μάιο του 2024 οι άνεργοι ανήλθαν σε 504.924 ανθρώπους (ποσοστό 10,6%) ενώ, όπως αποκαλύπτεταιστους Πίνακες 2 και 3 (σελίδα 3), η ανεργία μαστίζει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους. Οι άνεργες γυναίκες τον Μάιο 2024 αποτελούν το 13,8% του πληθυσμού και οι νέοι ηλικίας 15-24 το 23,8%, χωρίς να δίνεται όμως ο ακριβής αριθμός αυτών.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το αφήγημα για δήθεν «ανάπτυξη» με αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας, είχαν προστρέξει τους προηγούμενους μήνες να υιοθετήσουν τις εκτιμήσεις για ανεργία κάτω του 10% και δεν ανέμενε τα τελικά (αναθεωρημένα) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, σήμερα αποκαλύπτεται :

-ότι ουδέποτε είχαμε στη χώρα μας μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, μετά την είσοδό μας στο ΔΝΤ και

-η ανεργία πάλι «τραβά την ανηφόρα» αφού τον Μάιο 2024 ανήλθε σε 10,6%!!

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, η μαζική απασχόληση των συνταξιούχων (που τα τέλη Ιουνίου 2024 άγγιξαν τους 200.000 και αναμένεται να φτάσουν τους 300.000 μέχρι το τέλος του έτους) θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα αυτή των νέων μας.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ανεργία θα σταθεροποιηθεί και τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα καθότι η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογικών παραγωγικών μεθόδων (με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και την ταχύτατη ψηφιοποίηση κυρίως των υπηρεσιών), πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα, ακόμη και επαγγέλματα μέσης και ανώτερης εξειδίκευσης, κινδυνεύουν να καταργηθούν, αν δεχτούμε και πρόσφατες Εκθέσεις Παγκόσμιων Οργανισμών (ΔΝΤ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Eurostat).

Δείτε εδώ τον Πίνακα 4 από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις σημερινές («διορθωμένες»-«αναθεωρημένες»).

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, σε σταθερές θέσεις εργασίας που προσφέρουν ασφάλεια, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Γι’αυτό καλούμε την κυβέρνηση, τους ειδικούς επιστήμονες και τα ΜΜΕ να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ανακοινωθέντα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ (αφού άλλωστε δεν καταμετρά τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή τους ανέργους άνω των 12 μηνών) και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ευρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία για δεκαετίες καταγράφει εγκυρότερα και ασφαλέστερα το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://enypekk.gr/2024/07/03/se-ypsila-epipeda-i-anergia-ton-neon-238-kai-ton-gynaikon-138-ton-maio-tou-2024

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του εκδότη και οπωσδήποτε χωρίς την αναφορά της πηγής προέλευσης του περιεχομένου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΚΤ: Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων

Κρίσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το καλοκαίρι - Από τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ …