Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας προκειμένου να μειωθεί το κόστος του Ασφαλιστικού.
Ηδη οι επικουρικές ετέθησαν στην προκρούστεια κλίνη και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εκπονηθεί οι αναλογιστικές μελέτες-ακτινογραφία των οικονομικών των εν λόγω Ταμείων. Με βάση τα ευρήματα αυτά, έστω και εάν οι μελέτες γίνονται εκ του προχείρου -άρα τίθενται υπό επιστημονική αμφισβήτηση- και, κυρίως, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του χρόνου (ημερομηνίες παράδοσης) και της τρόικας, θα περικοπούν οι συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν από το 2012 και
μετά. Κατ'αρχήν στα Ταμεία που εμφανίζουν κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα.
μετά. Κατ'αρχήν στα Ταμεία που εμφανίζουν κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα.
Δεν αποκλείεται δε να περισταλούν οι αποδοχές και στους ήδη συνταξιούχους των συγκεκριμένων οργανισμών εάν αποδειχτεί ότι τα ταμειακά ελλείμματα αυξάνουν ανεξέλεγκτα. Κοντολογίς, μόνο οι κύριες συντάξεις κάτω του 20% (της κύριας σύνταξης) μπορεί να μείνουν ανέπαφες για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αν και αυτός ο κανόνας αναμένεται να παραβιαστεί στα Ταμεία που βρίσκονται προ ταμειακού αδιεξόδου.
Παράλληλα με τις επικουρικές ξεκινά και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού και των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η επιτροπή επανεξέτασης των επαγγελμάτων υπό δύο απαράβατους όρους: α) το σκληρό πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη (που εκπονήθηκε επί Ν.Δ πριν από τρία χρονια) και β) τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι στα βαρέα θα απομείνουν μόλις 500.000 εργαζόμενοι (το 10% του εργατικού δυναμικού) από 750.000 άτομα που είναι σήμερα σε αυτή την κατηγορία.
Από τις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη 3.600 βαρέα ένσημα.
Για όσες ειδικότητες αποχαρακτηριστούν το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 7 έτη (από το 58ο με μειωμένη με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο στα βαρέα, στο 65ο για τα μικτά ένσημα), θα μειωθούν οι αποδοχές λόγω κατάργησης των ειδικών επιδομάτων (βαρέα και ανθυγιεινά) και, συνακόλουθα, θα μειωθεί η προσδοκώμενη σύνταξη.
Στη επιτροπή, που συγκροτεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Εμποροι), της κυβέρνησης, του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Το πόρισμα θα πρέπει να κατατεθεί μέσα σε τρεις μήνες έτσι ώστε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές καλοκαιριού. *
Σχόλια