Βίαιη επέλαση της ελαστικής εργασίας

Ισχυρές πιέσεις και μονομερείς εις βάρος τους ενέργειες υπέστησαν οι εργαζόμενοι το 2010, πέραν των απολύσεων και των λουκέτων που οδήγησαν ένα σημαντικό ποσοστό μισθωτών εκτός αγοράς εργασίας.
Ετσι, παράλληλα με τις απολύσεις και την ανεργία
(υπολογίζεται ότι πάνω από 175.000 άνεργοι προστέθηκαν πέρυσι στις λίστες ανεργίας σε σχέση με το 2009), άλλοι 447.920 εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (όπως είναι η μερική εργασία, οι συμβάσεις έργου κ.ά.).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσα στο 2010 αυξήθηκαν κατά 17,86% οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Και αυτό σε πολλές περιπτώσεις έγινε βίαια.
Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκαν να αρνηθούν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία (τα 18.713 άτομα εγκατέλειψαν το κλασικό οκτάωρο και εργάζονται πλέον με μερική απασχόληση, ενώ άλλοι 7.540 μισθωτοί αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στην εκ περιτροπής εργασίας). Πρόσθετα, στην ετήσια έκθεση περιγράφονται:
* Αύξηση του παρτ τάιμ από 272.651 το 2009 στα 340.619 άτομα.
* Εκτίναξη της εκ περιτροπής απασχόλησης από 57.825 μισθωτούς το 2009 σε 90.158 άτομα πέρυσι.
Ομως την ίδια στιγμή υπάρχουν και εργαζόμενοι που είτε δουλεύουν υπερωριακά, αυξάνοντας εμμέσως τις αμοιβές τους, είτε απασχολούνται και τις Κυριακές και αργίες προκειμένου να καλύψουν τον παραγωγικό φόρτο. Πέρυσι ζητήθηκαν 15.954 άδειες για υπερωριακή απασχόληση, οι οποίες αφορούσαν 274.873 άτομα, ενώ δόθηκαν και 10.821 άδειες για εργασία την Κυριακή, οι οποίες έδιναν την ευχέρεια για 7ήμερη εργασία σε 187.903 εργαζομένους.
Απλήρωτοι
Αν και το ανωτέρω δείχνει μια εσωτερική αντίφαση, αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους παραγωγής και τις διαφορετικές ταχύτητες στην παραγωγική διαδικασία, ωστόσο μοιάζει οριζόντιο πρόβλημα που απλώνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς η μη έγκαιρη (κανονική) καταβολή των μισθών. Οι μισές καταγγελίες που έφθασαν μέσα στο 2010 στο ΣΕΠΕ αφορούσαν ακριβώς στη μη κανονική καταβολή των αποδοχών, ακόμη και στην άρνηση καταβολής αυτών.
Μέσα στο χρόνο που πέρασε το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 30.695 ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις στην αγορά επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Πρωταθλητές στις παρανομίες αναδείχθηκαν τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα ξενοδοχεία και τα κέντρα διασκέδασης (υπηρεσίες εστίασης εν γένει) και οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου (στους δύο αυτούς κλάδους γίνονται και οι περισσότεροι έλεγχοι). *
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Προσφυγή της Ένωσης Ξενοδόχων για το νέο τέλος σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού κατά της …