Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαιώνει όσους σπρώχτηκαν βίαια στην 37ετία

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση γύρω από την αδικία που επιβλήθηκε στους σκληρά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με την κατάργηση της 37ετίας (για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας), καθώς οι ασφαλισμένοι έχουν με το μέρος τους και τον Συνήγορο του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, με γνωμάτευσή του (14 Ιουλίου 2011) σε προσφυγή ασφαλισμένου, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι η έως τώρα ακολουθούμενη τακτική -στην περίπτωση που θεσπιζόταν αύξηση ορίων ηλικίας- προέβλεπε η νέα διάταξη «να ισχύσει σταδιακά, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές της ασφάλειας του δικαίου αλλά, βεβαίως, και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου».
Ομως, στην περίπτωση της 37ετίας (σε ένα Ταμείο και χωρίς πλασματικά έτη), αυτό το δικαίωμα καταργήθηκε με τον νόμο 3863/10 (νέο ασφαλιστικό) χωρίς καμιά πρόβλεψη για μεταβατικό διάστημα (προσαρμογής). Και ο Συνήγορος προτείνει όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης (10.500 ένσημα) μέχρι τις 31/12/2010 να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας (με τη συμπλήρωση 37 ετών πραγματικής ασφάλισης ή 11.100 ενσήμων).
Η εν λόγω γνωμάτευση δεν

είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ωστόσο έρχεται επικουρικά στα δίκαια αιτήματα των ασφαλισμένων (σ.σ. η εν λόγω διάταξη για τη συνταξιοδότηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας καταργήθηκε για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, αλλά διατηρήθηκε στο Δημόσιο). Οι οποίοι μπορούν, ακολούθως, να κινηθούν δικαστικά, έχοντας με το μέρος τους περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα συνηγορούν στο άδικο της επιβληθείσας ρύθμισης. Εστω και εάν μέχρι τότε -όταν θα βγει η απόφαση- θα έχουν συμπληρώσει την κατάλληλη ηλικία για συνταξιοδότηση με βάση τα νέα αυξημένα όρια (60ό έτος).

**Ερωτηθείς σχετικά από την «Ε» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ενώ αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της μεταβατικής περιόδου για όσους είχαν 35ετία μέσα στο 2010, έσπευσε όμως να συνδέσει την ικανοποίησή του (νομοθετική ρύθμιση) με την εξεύρεση ενός ποσού γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.
Και αυτό, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου και η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αυτό το ποσό ανεβάζουν το κόστος για όσους ασφαλισμένους (ΟΑΕΕ και ΙΚΑ κατά βάση) έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδότηση με 37ετία, χωρίς ηλικιακό όριο.
Νομιμότητα
αναλόγως χρημάτων;
Ετσι, στην περίπτωση που βελτιωθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός των Ταμείων, δεν απέκλεισε ο κ. Κουτρουμάνης την προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο. Ομως η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός στα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν μπορεί να επαφίεται στην ταμειακή επάρκεια του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (Ταμεία τα οποία είναι ήδη προβληματικά και δεν προβλέπεται η βελτίωση της ταμειακής τους εικόνας σε κάθε περίπτωση).
Κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να κήδεται των εργατικών δικαιωμάτων και να φροντίζει αυτά να ισχύουν κατά ενιαίο και καθολικό τρόπο. Χωρίς εξαιρέσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα... *
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Δηλώσεις για τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την …