Επεσε η αυλαία για την Ατλάντικ

Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες για την άλλοτε πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, την Ατλάντικ, που κήρυξε πτώχευση με αποτέλεσμα οι 844 εναπομείναντες υπάλληλοί της να οδηγηθούν στην ανεργία. Πρόκειται για προαναγγελθέν «κανόνι» καθώς η Ατλάντικ εδώ και έναν χρόνο πουλούσε δεκάδες καταστήματά της σε άλλες αλυσίδες και απέλυε εκατοντάδες εργαζόμενους. Χθες έπεσε οριστικά η αυλαία καθώς με την απόφαση 802/2011 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου επί των αιτήσεων πτώχευσης που είχαν καταθέσει κάποιοι από τους 3.500 προμηθευτές της εταιρείας, η Ατλάντικ κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της προκειμένου να πληρωθούν τράπεζες, προμηθευτές και οι εργαζόμενοι. Ηδη από τις 22 Ιουνίου η αλυσίδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο. Την ημέρα εκείνη ανακοινώθηκε και επίσημα ότι κατέληξε σε ναυάγιο η διαδικασία συνδιαλλαγής που προβλέπει το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 3.500 προμηθευτές το 30% είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψουν την τρύπα που τους αφήνει η αλυσίδα.

Λάθη και κόντρες. Αστοχες επενδύσεις, μη ανταγωνιστικά καταστήματα αλλά και
η σύγκρουση των δύο βασικών μετόχων της - όπως λένε οι γνωρίζοντες - βοηθούσης φυσικά και της κρίσης, βρίσκονται πίσω από την κατάρρευση της Ατλάντικ. Τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο μετόχων, της οικογένειας Αποστόλου που ίδρυσε την αλυσίδα και της οικογένειας Λαουτάρη που τη δεκαετία του 2000 απέκτησε ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία, φάνηκαν από το πρώτο κιόλας διάστημα της συνύπαρξής τους και αποτυπώθηκαν στη λειτουργία της. Η αυλαία βρίσκει την Ατλάντικ με 25 καταστήματα και 844 εργαζόμενους, από τα 161 και με προσωπικό 3.987 άτομα που διέθετε στα τέλη του 2009. Από τον Ιούλιο του 2010, οπότε και έκανε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η διοίκησή της έχει προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και στην πώληση πάγιου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει τη λειτουργία 27 καταστημάτων.

Τα καταστήματα είχαν πωληθεί ως εξής: 16 στη Market In, 11 στον Σκλαβενίτη, 9 στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, 8 στη Φραγκίδης - Χαλκοματίδης, 5 στην Αλιμέντα Τοπ, 5 στην Προμηθευτική Τροφίμων, 5 στην ΑΒ Βασιλόπουλος, 5 στη Βιδάλης, 2 στην Αφοί Παναγιωτόπουλοι και από ένα κατάστημα στις εταιρείες Τρόφιμα Ηλίας Δούκας, AGK, Αφοί Καραγιάννη και Παναγιώτα Ρουμελιώτη. Επίσης, 12 καταστήματα πέρασαν στα χέρια προμηθευτών της.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Σάλτσμπουργκ έχασε το αποκλειστικό δικαίωμα στις διάσημες σοκολάτες «Mozart»

Ο κατασκευαστής της διάσημης σοκολάτας χρεοκόπησε και η παραγωγή φεύγει από το Σάλτσμπουργκ - Η αυστριακή …