Κομμένα πια σουβλάκια, πίτσες, χυμοί, αναψυκτικά

Κομμένα πια σουβλάκια, πίτσες, χυμοί, αναψυκτικά

Αντιμέτωπες με το λουκέτο θα βρεθούν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και με την ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει το ΦΠΑ από 13 σε 23% για όλα τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στο συντελεστή 23% οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή
η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων και όλων των υπόλοιπων συναφών επιχειρήσεων. Στον ίδιο συντελεστή εντάσσονται και μία σειρά προϊόντα, όπως αναψυκτικά, αεριούχα νερά, καφέδες και χυμοί.

Ουσιαστικά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ παραμένουν μόνο τα εμφιαλωμένα μη αεριούχα νερά, το ψωμί, η πώληση από ζαχαροπλαστεία γλυκών σε πακέτο, και τα προϊόντα που πωλούνται από κυλικεία νοσοκομείων, γηροκομείων και σχολείων. Ακόμα και σε αυτά τα κυλικεία όμως θα επικρατήσει μπάχαλο, αφού ναι μεν το φαγητό θα έχει 13% ΦΠΑ, αλλά τα αναψυκτικά και οι χυμοί 23%.

Από τη λαίλαπα δεν γλιτώνουν ούτε οι υπηρεσίες (catering), όπως και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και άλλα καταλύματα. Έτσι, ενώ η διαμονή θα φορολογείται με 6,5% η κατανάλωση πρωινού και άλλων προϊόντων μέσα στα ξενοδοχεία θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%.

Με τον υψηλότερο ΦΠΑ θα φορολογείται και η πώληση προϊόντων σε πακέτο για λόγους …ομοιόμορφης αντιμετώπισης, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Survivor 2024: «Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Περπατάρη και Ταλαδιανού

«Για να το είπα, σαν βλάκας θα έκανε», σχολίασε ο Περπατάρης Σε οριακό επίπεδο έχει …