Χιλιάδες δανειολήπτες χτυπούν την πόρτα των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας μικρότερη δόση στα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευσης που προσφέρουν οι τράπεζες. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς τα νέα μέτρα και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να ενισχύσουν το κύμα των ρυθμίσεων.
Μεγάλο κύμα
προσφυγής στις τράπεζες για ρύθμιση δανείων από νοικοκυριά που
δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις για στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες εκτιμάται ότι θα φέρουν τα νέα σκληρά μέτρα μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των
νέων φόρων.
Ηδη από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει 600.000 δάνεια που βρέθηκαν στο κόκκινο καθώς οι οφειλέτες τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της μηνιαίας δόσης. Τώρα, λόγω των νέων μέτρων που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι θα προστεθούν άλλα 600.000 καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, οι κάτοχοι των οποίων ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πιθανότατα θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην τράπεζα για διευκολύνσεις. Πρόκειται για προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (π.χ. από 20 σε 30 χρόνια, άτοκες περιόδους κτλ.) και άλλες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων που χαλαρώνουν τη θηλιά των δόσεων με αντίτιμο την καταβολή τους για περισσότερα χρόνια.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή ένα στα πέντε δάνεια - καταναλωτικά και στεγαστικά - αντιμετωπίζει πρόβλημα και ήδη έχει ρυθμιστεί περίπου το 10% των οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιστοιχούν σε 600.000 δάνεια.
Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι μόνο τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση (πέραν των τριών μηνών) χωρίς να υπολογίζονται γενικά τα προβληματικά δάνεια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που εμφανίζουν μικρότερες καθυστερήσεις) αναμένεται μέχρι το τέλος του 2011 να φτάσουν σε αξία τα 30 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του συνόλου των δανείων. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών τα ανεβάζουν στο 15% το 2012 και την αξία τους στα 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μείωση στα εισοδήματα αλλά και οι επιπλέον επιβαρύνσεις από τους φόρους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα των πελατών τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, λόγω των δύο διαδοχικών αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο του ευρώ μέσα στο 2011, όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά ή κάρτες, αναγκάζονται να καταβάλλουν κάθε μήνα υψηλότερες δόσεις.
Η μέση επιπλέον επιβάρυνση για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 και τα 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη διάρκεια και το επιτόκιο, ενώ μικρότερο αλλά εξίσου επώδυνο είναι το επιπλέον κόστος για τα καταναλωτικά και τις κάρτες.
Ετσι, τους τελευταίους μήνες οι δανειολήπτες προχωρούν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις, κυρίως με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων ώστε να μειωθεί η δόση.