Ρυθμίσεις για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση από το ΕΤΑΑ

Σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) παρέχονται με εγκύκλιο του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου 3996/2011.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο μεταξύ άλλων αποσαφηνίζεται ότι τα προβλεπόμενα από την περίπτωση δ της παραγράφου 17 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων τέκνων από τους φορείς αυτοαπασχολουμένων, αφορούν μόνο τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΑΝΠΥ μέχρι 31/5/1986, καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, δεδομένου ότι μόνο για τις εν λόγω ασφαλισμένες προβλέπεται από τις

 καταστατικές διατάξεις των ανωτέρω τομέων η δυνατότητα συνταξιοδότησης τους ως μητέρων ανήλικων τέκνων και δεν αφορά τις ασφαλισμένες στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Eργων (ΤΣΜΕΔΕ) και στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι δεν χορηγούνται μειωμένες συντάξεις στις ασφαλισμένες του ΤΑΝΠΥ και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, καθότι και στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις των ανωτέρω φορέων.
Η ανωτέρω ρύθμιση έχει αναδρομική εφαρμογή από την ημερομηνία ισχύος του ν.3863/2010, δηλαδή από 15/7/2010.
Επίσης, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι εισάγεται κατώτατο όριο αποδοχών επι των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους από 1/1/93 και εφεξής ασφαλισμένους οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ ως έμμισθοι.
Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση οι αποδοχές των έμμισθων ασφαλισμένων δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Για το 2011 το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας διαμορφώνεται στα 693,35 ευρώ και συνεπώς για τους τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ η ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη απο 138,67 ευρώ (εισφορά ασφαλισμένου 6,67% Χ 693,35 ευρώ = 46,25 ευρώ και εισφορά εργοδότη 13,33% Χ 693,35 = 92,42 ευρώ) για τους ασφαλισμένους άνω πενταετίας.
Το ανωτέρω κατώτατο όριο αποδοχών ισχύει για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους τομείς του ΕΤΑΑ στους οποίους υπάγονται οι έμμισθοι ασφαλισμένοι του ταμείου.
Σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές υπολείπονται του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, οι διαφορές που προκύπτουν, τόσο από την εισφορά ασφαλισμένου όσο και απο την εργοδοτική εισφορά, καλύπτονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους και σε τρεις κατ’Α ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι 31/12/2011 η προβλεπόμενη προθεσμία από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 44 του Ν. 3863/2010 για την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών στους από 1/1/1993 έμμισθους ασφαλισμένους του Tομέα Aσφάλισης Νομικών, η οποία είχε λήξει στις 31/12/2010.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …