Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών 120.000 εργαζόμενοι

Mε την έξοδο από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα έρθουν αντιμέτωποι περίπου 120.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι ειδικότητες αναμένεται να εξαιρεθούν.
Συγκεκριμένα όπως προβλέπει το Μνημόνιο, στη νέα λίστα που έλαβε κατά πλειοψηφία (πλην της ΓΣΕΕ) την έγκριση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα παραμείνει μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού (περί τις 420.000), διατηρώντας ωστόσο το

δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Σημειώνεται ότι η νέα λίστα θα έπρεπε να είχε ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο δεν θίγονται, παρά τη διαγραφή των ειδικοτήτων τους από τη λίστα, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2015 αλλά και το γεγονός ότι άλλοι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας (όπως οι σερβιτόροι) θα είναι στη λίστα και άλλοι όχι, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξουν καταστρατηγήσεις στους εργασιακούς χώρους και στο καθεστώς ασφάλισης και αμοιβής.

Στην τελική λίστα διαγράφονται από τα βαρέα και ανθυγιεινά όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων όπου το σύνολο των εργαζομένων τους ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, ειδικότητες απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο (π.χ. ταμίες), οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί) αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυκτερινές ώρες, μετά τις 10 μ.μ.

Εξαιρούνται, ακόμη, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοπαραγωγείς, τσαγκάρηδες, λαντζέρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μπέος: Απάντηση σε Κασσελάκη - Η δήλωση του δημάρχου Βόλου

«Επειδή ο Βόλος μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, μετά τις δύο καταστροφικές πλημμύρες, και προφανώς …