Αδυναμία διεκπεραίωσης εργασιών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

THN επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων και συγκεκριμένα την έκδοση αποφάσεων προσωρινής σύνταξης, για αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 5 Αυγούστου κι έπειτα, ζητά με εγκύκλιο η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο οι εργαζόμενοι αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις αποφάσεις τόσο της ηγεσίας του Yπουργείου Εργασίας όσο και των ταμείων, καθώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει μειωθεί δραματικά.
Συγκεκριμένα θεσπίζεται η υποχρέωση των φορέων να

εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης στις κατωτέρω αναφερόμενες αποκλειστικές προθεσμίες:
i) Εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όταν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης.
ii) Εντός 6 μηνών σε περίπτωση αίτησης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος αδυνατούν να τηρήσουν τις ανωτέρω αποκλειστικές προθεσμίες, υποχρεούνται να προβαίνουν στην έκδοση πράξης προσωρινής σύνταξης μέσα στις παρακάτω προθεσμίες:
i) Εντός 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θεμελίωσης αυτοτελούς δικαιώματος συνταξιοδότησης.
ii) Εντός 75 ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης Θανάσης Τσιακανίκας κάνει λόγο για... πτώχευση σε προσωπικό και οργάνωση στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι κενές θέσεις ανέρχονται πλέον στο 40%, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 5.000 υπάλληλοι έφυγαν με συνταξιοδότηση ακόμη και πρόωρη, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …