ύψος του κατώτερου μισθού, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εμφανίζονται θετικοί στις αλλαγές, που προωθούνται στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ο 13ος και ο 14ος μισθός εμπεριέχονται στην τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων των εργοδοτών. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους, ότι, αν αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε μπορεί να απειληθεί στον πυρήνα της η έννοια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Γ. Παναγόπουλος: Η ΓΣΕΕ δεν διαπραγματεύεται τον κατώτατο μισθό
Η ΓΣΣΕ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμιά υποχώρηση από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως κατέστησε σαφές η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας, που συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, παρόντος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Παπαδήμου με τους κοινωνικούς φορείς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "ο κατώτατος μισθός ασφαλείας του φτωχού εργάτη είναι αδιαπραγμάτευτος και η ΓΣΣΕ δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω". Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι δεν δίνεται συναίνεση σε κανένα από τα ζητήματα που θέτει η τρόικα, ούτε θα δεχθούν να πάρουν πίσω οι εργοδότες την υπογραφή τους.
Οι δανειστές ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στο
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «δεν πρόκειται η ΓΣΕΕ να συναινέσει σε κανένα από τα ζητήματα, που θέτει η τρόικα», ενώ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τον κατώτερο μισθό και τα δώρα «αδιαπραγμάτευτες και ελάχιστες κατακτήσεις» των εργαζομένων.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ο οποίος υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα με το αν δεν θιγεί τελικά ο κατώτερος μισθός, το μέσο κόστος εργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο, ώστε να ευνοηθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση», συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΓΣΕΕ αποφασίσει να πάρει μέρος στον διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να δεχθεί να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου κατακτήσεις, που προστατεύονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον πρωθυπουργό δυο ακόμη ζητήματα, πρώτον, να μην γίνει "κούρεμα" των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία να γίνει ανακεφαλαίωση, όπως και στις τράπεζες και δεύτερον, να εφαρμοστούν οι πολιτικές απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, γιατί, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος "πολλά ακούμε, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε καμία βελτίωση".
Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της ΓΣΣΕ, που μετείχαν στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε κείμενο της τρόικας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο '86 - '87 επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.
Σχόλια
To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.