ΙΚΑ:Πως θα αναγνωρίσετε πλασματικό χρόνο ασφάλισης για ανεργία και ασθένεια

Εγκύκλιος του ΙΚΑ καθορίζει τους τρόπους αναγνώρισης πλασματικών ημερών ασφάλειας λόγω ασθένειας η ανεργίας διαχωρίζοντας ωστόσο παλιούς και νέους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο λόγω ασθένειας και ανεργίας θα μπορούν να συνυπολογιστούν 300 ημέρες για κάθε αιτία, ανεξαρτήτως του χρόνου της ανεργίας ή της ασθένειας για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά με τις νέες προϋποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου.
Σε όσους θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό

δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 καθώς και για όσους θεμελιώνουν από 1/1/2011 και μετά με βάση προϋποθέσεις οι οποίες δεν τροποποιούνται εξακολουθούν να ισχύουν οι παλαιότερες προϋποθέσεις (αναγνώριση έως 200 ημέρες).

Στις κατηγορίες αυτών των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών για πλήρη σύνταξη ή 60 ετών για μειωμένη, οικοδόμοι που συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους, ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά, εκτός των μητέρων ανηλίκων τέκνων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2013 (από την ημερομηνία αυτή τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους).
Σε όσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά με τις νέες προϋποθέσεις, θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ λόγω κύησης και λοχείας από 3/8/1984. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που η ασφαλισμένη δεν επιδοτήθηκε από τον ΟΑΕΔ, μετά την 3/8/84, αλλά, απουσίασε από την εργασία της λόγω κύησης και λοχείας, ο χρόνος αυτός θα υπολογίζεται ως πλασματικός μόνο για θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος. Για τον υπολογισμό θα εξετάζονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια που αφορούν τα έτη γέννησης των τέκνων της ασφαλισμένης, από τα οποία θα προκύπτει το διάστημα απουσίας από την εργασία της καθώς και σχετική βεβαίωση από το τμήμα παροχών ασθενείας. Με το ν. 1302/1982 η άδεια μητρότητας ορίστηκε σε 12 εβδομάδες, με το ν. 1849/1989 σε 15 εβδομάδες ( 52 ημέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και 53 μετά τον τοκετό) και με το ν. 2874/2000 σε 17 εβδομάδες.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

IOBE: Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Σε καμπή βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ   Στα …