Θαύμα... Εξαφάνισαν τους μισθούς

Η παύση πληρωμών που όλοι φοβούνται είναι γεγονός, ακόμη και αν δεν κηρυχτεί χρεοκοπία. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι απλά η πραγματικότητα: όχι μόνο δεν φτάνει ο μισθός για να ζήσει ένας δημόσιος υπάλληλος, αλλά πολλοί πλέον ... δεν εισπράττει καν μισθό!

Χωρίς καθόλου εισόδημα έχουν μείνει εδώ και μήνες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που βλέπουν τον μισθό τους να μη φτάνει ούτε ... για τις κρατήσεις των δανείων που είχαν πάρει «τον καλό καιρό». Κυρίως υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που είχαν διοριστεί στο δημόσιο με σχετικά «αξιοπρεπείς» μισθούς, υπέστησαν τη μεγάλη μείωση με το νέο μισθολόγιο, και μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο.

Οπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον Σεπτέμβριο το protothema.gr, τα χειρότερα θα έρχονταν το 2012: οι μισθοί των 100 ευρώ το μήνα (μετά τις κρατήσεις) ήταν τότε η αρχή στο δημόσιο ενώ από Νοέμβρη και μετά, οι μισθοί... απλά εξαφανίστηκαν.

Για παράδειγμα (πραγματικό):

- Γυναίκα εργαζόμενη, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με 20 χρόνια υπηρεσία και 3 ανήλικα παιδιά. Έπαιρνε μισθό 2.100 ευρώ πριν δύο χρόνια, με επιδόματα και υπερωρίες. Πληρώνει δόση στεγαστικού δανείου και τον Σεπτέμβριο πήρε στο χέρι... 100 ευρώ. Να πώς:

• Βασικός μισθός 1.150 ευρώ
• Πάγια αποζημίωση 185 ευρώ
• Επίδομα γάμου 35 ευρώ
• Επίδομα τέκνων 85
• Σύνολο μικτών αποδοχών 1.455 ευρώ

Από το μισθό αυτό έγιναν κρατήσεις:

• Για σύνταξη 85 ευρώ
• Για Περίθαλψη 40 ευρώ
• Για ΤΠΔΥ 45 ευρώ
• Αναδρομικά για Πρόνοια 50
• Κράτηση υπέρ Ανεργίας 40 ευρώ
• Αναδρομικά υπέρ Ανεργίας 95 ευρώ
• Για ΤΕΑΔΥ 40 ευρώ
• Για Μετοχικό Ταμείο 50 ευρώ
• Ως παρακράτηση Φόρου εισοδήματος 60 ευρώ
• Στεγαστικό δάνειο από το Παρακαταθηκών 850 ευρώ
Σύνολο κρατήσεων 1.355 ευρώ

Αυτά τον Σεπτέμβριο, όπως τα είχε αποκαλύψει το protothema.gr. Γιατί πλέον από 1-1-2012 της κρατάνε και για το τέλος ακινήτων για το σπίτι που αγόρασε (αν δεν έχει κόψει τη ΔΕΗ για να ζει με τα κεριά).

Και όλα αυτά πριν εφαρμοστεί καν το ενιαίο μισθολόγιο και οι πολύ μεγάλες μειώσεις αποδοχών στις οποίες αυτό οδηγεί, για περίπου 3 στους 10 υπαλλήλους -κυρίως μέσης και χαμηλής εκπαιδεύσεως. Με χρόνο έναρξης εφαρμογής του μέτρου
από το Νοέμβριο –και αναδρομικά- γενικεύεται πλέον η ... μη καταβολή μισθών.

Οπως καταγγέλλουν με αγανάκτηση και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία –όχι ιατροί πάντως αφού ακόμα δεν έχουν ισχύσει μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια- σε εξευτελιστικά επίπεδα έχουν φτάσει οι «αποδοχές» των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Ετσι εργαζόμενοι με δεκαετίες προϋπηρεσίας είδαν στα εκκαθαριστικά Ιανουαρίου, πληρωτέα ποσά της τάξης των 10 ευρώ, των 20 ή και 25 ευρώ!
Το πρόβλημα αφορά κυρίως εργαζόμενους υποχρεωτικής ή μέσης εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία κάτω από τα 25 έτη, οι οποίοι είχαν την 'ατυχία' να πάρουν κάποιο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον ΟΕΚ ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πολλοί από αυτούς, έλαβαν ακόμη και αρνητικό εκκαθαριστικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να πληρωθούν για την εργασία τους το μήνα που διανύουμε, καλούνται να πληρώσουν! Οι μηνιαίες δόσεις των δανείων των εργαζομένων - κυρίως απόφοιτοι δημοτικού ή λυκείου– κυμαίνονται από 124 έως 787 ευρώ και οι μισθοί τους από 850 έως 1.350 ευρώ καθαρά το μήνα. Ρύθμιση δανείων ακόμα δεν έχει γίνει, από μεριάς ΟΕΚ, ΤΠΔ ή ΤΤ, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες εργαζόμενοι να καλούνται να ζήσουν με 100 ή 200 ευρώ το μήνα έως και τον Απρίλιο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Μηνύματα στο υπουργικό για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - …