"ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΟΚΕΡ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ COCA COLA ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Δείχνει να εγκαταλείπει την Ελλάδα όσον αφορά την παραγωγή και εμφιάλωση η Coca Cola κλείνοντας ακόμη εργοστάσια, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η απόφαση της διοίκησης έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα η εταιρία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη διανομή των προϊόντων. Πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους συσχετίζουν άμεσα τις ανακλήσεις προϊόντων με τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση είχε επιχειρήσει και παλαιότερα την παύση λειτουργίας της μονάδας στην Πάτρα αλλά ανέκρουσε πρύμναν.
Σε αυτή τη φάση η μονάδα της Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί, σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα η εταιρία να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διανομή των προϊόντων και να επιστρατεύει οδηγούς (απεργοσπάστες) άλλων εταιριών για να διεκπεραιώσουν το έργο.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, του Βόλου και του Ηρακλείου, ωστόσο θα συνεχίσει να λειτουργεί στις πόλεις αυτές κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ERGASIANEWS, η απόφαση της Coca Cola να "κλείσει" τα εργοστάσια της Πάτρας και Θεσσαλονίκης, έχει διπλή στόχευση. Στην
άσκηση πίεσης προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για ανάκληση της αύξησης Φ.Π.Α στα αναψυκτικά και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δύο (2) αυτές πόλεις, τα οποία θεωρεί "μη συνεργάσιμα".
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι επί σειρά ετών στο χώρο των εμφιαλωμένων ποτών επικρατούσαν συνθήκες "πολεμικής σύραξης", ανάμεσα σε εργοδότες του κλάδου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε ποινικές διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας στη Βόρεια Ελλάδα, μετά από μηνύσεις εργοδοτών. Τελικά τα στελέχη της Ομοσπονδίας δικαιώθηκαν, αλλά ο "πόλεμος" απ' ότι φαίνεται συνεχίζεται!
Απολύσεις και επιστροφές κεφαλαίου
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Coca Cola από τη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας θα απολυθούν 30 εργαζόμενοι αλλά στην πραγματικότητα η μείωση του προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη σε βάθος 6μηνου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η απόφαση είναι (δήθεν) αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη και, ειδικότερα, κατά το 2011, όπου ο τομέας των αναψυκτικών υποχώρησε κατά 8,9%, οι χυμοί κατά 10,1% και τα εμφιαλωμένα νερά κατά 5,7%.
Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά το 2011 σχεδόν όλες οι εταιρίες του ομίλου Δαυίδ ολοκλήρωσαν επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση επιχειρεί μείωση του λειτουργικού κόστους με απολύσεις και υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης της εταιρίας στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το ERGASIANEWS θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το "παρασκήνιο" των αποφάσεων  διακοπής της παραγωγής και εμφιάλωσης στα δύο εργοστάσια και τα πραγματικά παραγωγικά αίτια που υποκρύπτονται πίσω από τις αποφάσεις της Διοίκησης. Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, οι οποίοι απλά βρίσκονται στη μέση μιας σκληρής "παρτίδας πόκερ".
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κασσελάκης: Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ

Το βίντεο- απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις αναφορές σε …