«Πέλεκυς» και στους μισθούς

Μεγάλο «κούρεμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα που φτάνει για τους νέους στα 400 ευρώ καθαρά, έκρηξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ευρεία εφαρμογή της τριήμερης και τετραήμερης εργασίας, ανατροπή των συμβάσεων αλλά και μισές αποζημιώσεις στην περίπτωση απόλυσης διαμορφώνουν τις συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας.
Ο εφιάλτης της ανεργίας (με τον ένα στους δυο νέους να είναι άνεργος) οδηγεί τους εργαζομένους σε μισθούς Βαλκανίων κι έχει ως αποτέλεσμα -μαζί με το νέο πακέτο μέτρων της τρόικας- την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων!
Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν ότι ήδη η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι εκρηκτική:
-Σε 400.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν πάρει κανονικά το

μισθό τους για παραπάνω από ένα μήνα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις χρωστάνε μισθούς τριών ή και περισσότερων μηνών.

- Αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική οι ατομικές συμβάσεις υπό την απειλή απολύσεων. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι και μετά τις 14 Μαΐου 2012 (σ.σ. πρόκειται για την παράταση του τριμήνου από 14.2.2012 έως 14.5.2012 που δόθηκε για τη σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) θα υπάρξει έκρηξη των ατομικών συμβάσεων με μείωση μισθών και επιδομάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μετά τις 14/2/2012 που ισχύουν τα νέα μέτρα έχουν συναφθεί πανελλαδικά ατομικές συμβάσεις σε 29 περιπτώσεις και μόνο 7 επιχειρησιακές.
Να σημιεωθεί ότι το νέο τοπίο στους μειωμένους μισθούς αλλά και στις συμβάσεις - επιδόματα του ιδιωτικού τομέα αναλύει ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε απο το υπουργείο Εργασίας ρίχνοντας φως σε πολλά ερωτήματα εργαζομένων και εργοδοτών. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει και έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, η διορία μέχρι 14-5-2012 αφορά τη δυνατότητα υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης. Με τα νέα μέτρα οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χάνουν τρεις μισθούς ετησίως, ενώ εφεξής οι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών θα αμείβονται με 510 ευρώ μικτά! Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η νέα μείωση μισθών μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την έκρηξη της ανεργίας θα επιφέρουν για το 2012 απώλειες- σοκ στο ασφαλιστικό συστημα ύψους 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα το εργατικό δίκαιο για τις συλλογικές συμβάσεις επανέρχεται στη δεκαετία του 1950, ενώ με την εφαρμογή των μέτρων επέρχεται άμεσα η ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …