Η δεκαετή διάρκεια έγγαμου βίου και τα εισοδήματα (περί τα 8.640 ευρώ με όσα ισχύουν σήμερα) μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια για τη διεκδίκηση σύνταξης χηρείας από τους διαζευγμένους και τις διαζευγμένες.
Η σχετική εγκύκλιος εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με τη νέα νομοθεσία απαιτούνται:
Η σχετική εγκύκλιος εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με τη νέα νομοθεσία απαιτούνται:
1. Η ύπαρξη έγγαμου βίου δεκαετούς διάρκειας (αντί δεκαπενταετούς που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και
2. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 8.640 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα («το διπλάσιο του ποσού των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες»).
Οι δικαιούχοι λαμβάνουν, με το νέο νόμο, σύνταξη λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου και από τα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ποσά των συντάξεων θανάτου (κύριας και επικουρικής), κυμαίνονται, ανάλογα με τη διάρκεια του εγγάμου βίου: Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει 10 χρόνια, ο/η χήρος/α λαμβάνει το 75% της σύνταξης θανάτου και το υπόλοιπο 25% χορηγείται στο/στη διαζευγμένο/η. Σε περίπτωση που η διάρκεια του έγγαμου βίου υπερβαίνει τη δεκαετία, τα παραπάνω ποσοστά μειώνονται κατά 1% για το/τη χήρο/α και αυξάνονται αντίστοιχα κατά 1% για το/τη διαζευγμένο/η, για κάθε έτος εγγάμου βίου. Εάν η διάρκεια του εγγάμου βίου ξεπερνά τα 35 έτη, το ποσό της σύνταξης θανάτου επιμερίζεται κατά 50% στο/στη χήρο/α και κατά 50% στο /στη διαζευγμένο/η.
Σχόλια