Έπεσαν 23% οι μισθοί μέσα σε ένα τρίμηνο!

Δραματικά στοιχεία κατέγραψαν οι επιθεωρητές εργασίας για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Μαϊου του 2012. Οι μείωση των αποδοχών φθάνει το 30% κυρίως μέσω ατομικών συμβάσεων που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας . Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στη νησιωτική Ελλάδα ενώ η μαύρη εργασία εκτοξεύεται στο 36% από το 29 % που ήταν πέρυσι.

Συγκεκριμένα , το διάστημα από

τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαϊου , πάνω από 78.000 άτομα είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Υπογράφηκαν 64.201 ατομικές συμβάσειςσε 16.338 επιχειρήσεις με μειώσεις αποδοχών κατά μέσο όρο 22.9% Οι περικοπές στις αποδοχές με τις ατομικές συμβάσεις ξεκινούν από το 17% και φτάνουν το 30%.

- Έχουν υπογραφεί 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με περικοπές μισθών 21.35% κατά μέσο όρο. Μάλιστα στα νησιά (Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κυκλάδες) οι μειώσεις κυμαίνονται από 35% έως και 40%

Στο μεταξύ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους μετατράπηκαν 28.796 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως παρατηρείται αύξηση κατά 43.6% σε σχέση με πέρσι.
Συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 47.24% στον αριθμό των συμβάσεων που «μετατράπηκαν» από πλήρη σε μερική απασχόληση. Το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 6.67% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους και εκτοξεύεται στο 169.36% για την εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Την ίδια στιγμή πτωτική πορεία ακολουθούν οι νέες συμβάσεις, που υποχωρούν κατά 10.98% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του έτους υπάρχει 12.77% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ υποχωρούν κατά 2.72% και 4.88% οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αντίστοιχα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Όσον αφορά στο ποσοστό των ανασφάλιστων- με βάση τους ελέγχους του ΣΕΠΕ- διαμορφώνεται στο 36% . Παρατηρείται δηλαδή σημαντική αύξηση της μαύρης εργασίας, καθώς πέρσι το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 28.9%.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …