Βράζει το ηφαίστειο στα κατεχόμενα

Σήμερα τα… σπουδαία για την άρση ή μη του χάους
Από τις συμπλοκές της Τετάρτης σημειώθηκαν τραυματισμοί έξι ψευδοαστυνομικών και δύο δημοσιογράφων, ενώ οδηγήθηκαν στη φυλακή οκτώ απεργοί

Αν και χθες δεν σημειώθηκαν νέα επεισόδια ανάμεσα στους απεργούς εργαζομένους στον κατεχόμενο «δήμο» Λευκωσίας και την ψευδοαστυνομία, εντούτοις τα πράγματα είναι πολύ ρευστά, μιας και η λεγόμενη συντεχνία τους έχει δώσει μέχρι σήμερα προθεσμία στο «υπουργικό συμβούλιο» να ανακαλέσει την απόφασή του και να προχωρήσει η καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αν κάτι τέτοιο δεν

επιτευχθεί, δεν αποκλείεται να αναγγελθεί απεργία διαρκείας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωση των επεισοδίων της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στον χθεσινό τ/κ Τύπο, οι εργαζόμενοι στον «δήμο» Λευκωσίας είναι πολύ θυμωμένοι με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Ιρσέν Κιουτσιούκ και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, που όχι μόνο αρνούνται την καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους, προχώρησαν και στην απαγόρευση των απεργιών για περίοδο εξήντα ημερών. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργκατζίογλου, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον ψευδοπρωθυπουργό και τον ηγέτη των Τ/κ για τη στάση τους σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στον λεγόμενο δήμο. Είπε ότι ο Έρογλου έχει ευθύνη απέναντι στους Τ/κ και είναι υποχρέωσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και χαρακτήρισε «ρεζίλι» την κατάσταση που επικρατεί στον «δήμο», λόγω και της μη περισυλλογής των σκουπιδιών.
Εκμετάλλευση της απεργίας από «αντιπολίτευση»
Πάντως, στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρίσκονται τα μέλη της συντεχνιακής πλατφόρμας, τα οποία είχαν κατέλθει σε τρίωρη στάση εργασίας για να τους συμπαρασταθούν. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και πολιτικοί της «αντιπολίτευσης» όπως τον ηγέτη του ΡΤΚ, τους λεγόμενους δημάρχους κατεχόμενης Αμμοχώστου και Κερύνειας, τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη οι απεργοί πορεύτηκαν από το «δημαρχείο» Λευκωσίας στη λεγόμενη προεδρία κυβερνήσεως, όπου συγκρούστηκαν με την ψευδοαστυνομία, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 6 ψευδοαστυνομικοί και 2 δημοσιογράφοι, ενώ τέθηκαν υπό κράτηση 8 διαδηλωτές. Ένας ψευδοαστυνομικός, μάλιστα, λιποθύμησε από εκρηκτικό μηχανισμό των απεργών.
Εκ μέρους της συντεχνιακής πλατφόρμας, ο Πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκ-Σεν Αρσλάν Μπιτσακλί είπε ότι αν μέχρι την Παρασκευή η ψευδοκυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει, θα κηρυχθεί απεργία διαρκείας. Ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε την ψευδοκυβέρνηση για την απόφασή της να απαγορεύσει την απεργία και έκανε λόγο για πρωτόγνωρο χάος.
Προπαγάνδα κατά των Ε/κυπρίων
Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε προχθές σύσκεψη μεταξύ των Έρογλου, Κιουτσιούκ και των λεγόμενων υπουργών δημοσιονομικών Ερσίν Τατράρ και εσωτερικών Ναζίμ Τσαούσογλου. Ο Έρογλου είπε, σε δηλώσεις του, ότι επιβάλλεται η καταβολή των μισθών και ο τερματισμός της απεργίας. Αναφέρθηκε ακόμα και στους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας και είπε ότι θα πρέπει να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δίνει τροφή στους Ε/κ να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται επισκέψεις στην κατεχόμενη Λευκωσία, λόγω των μεταδοτικών ασθενειών.
Βενζίνη από τις ελεύθερες περιοχές
Σύμφωνα, επίσης, με τα τ/κ ΜΜΕ, από την απεργία των πρατηριούχων, η οποία έληξε το απόγευμα της Τετάρτης, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όταν οδηγοί θέλησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να προμηθευτούν καύσιμα, λόγω της απεργίας των πρατηρίων καυσίμων στα κατεχόμενα. Οι βενζινοπώλες κατήλθαν σε απεργία επειδή η ψευδοκυβέρνηση θα παραχωρούσε νέες «άδειες» λειτουργίας πρατηρίων. Στον τ/κ Τύπο προβάλλεται η άποψη ότι η κίνηση που παρατηρήθηκε στα πρατήρια των ελεύθερων περιοχών αποτέλεσε τονωτική ένεση στην ε/κ οικονομία και αναφέρεται ότι οι Ε/κ βενζινοπώλες πρόσφεραν δωρεάν αναψυκτικά και νερό στους Τ/κ που αγόραζαν καύσιμα από τα πρατήριά τους.
Εμπλοκή με «δήμαρχο»
Οριστικό τέλος φαίνεται πως έδωσε χθες το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων στην κρίση που ξέσπασε ένεκα της μη καταβολής των δεδουλευμένων των υπαλλήλων στον "δήμο" Λευκωσίας. Έτσι το "υπουργικό" έβαλε φρένο σε κλιμάκωση της έντασης, αποδεχόμενο το αίτημα των απεργών για καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους δύο προηγούμενους μήνες, για τους οποίους έμεναν απλήρωτοι. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας από τα κατεχόμενα, το ''υπουργικό'', το οποίο συνήλθε χθες εκτάκτως υπό τον ψευδοπρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσούκ, αποφάσισε να συμβάλει στην πληρωμή των δύο οφειλόμενων μισθών στους εργαζόμενους του κατεχόμενου δήμου, που θα κλείσουν 80 μέρες απλήρωτοι.
Το ''υπουργικό'' αποφάσισε επίσης όπως, από αύριο, προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για τον καθαρισμό της κατεχόμενης Λευκωσίας από τα σκουπίδια, που έχουν συσσωρευτεί λόγω της απεργίας των εργαζομένων εδώ και πολλές μέρες. Ωστόσο, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο λεγόμενος δήμαρχος Λευκωσίας Μουλουτογλουλαρί δήλωσε ότι δεν προτίθεται να πάρει άδεια, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση εκ μέρους της ψευδοκυβέρνησης. Σε αυτήν τη θέση, ανέφερε, τον ''εξέλεξε ο λαός'', κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον Ιρσέν Κιουτσούκ για να συζητήσουν.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …