Χαλυβουργία: Θέλουμε ανοικτό το εργοστάσιο, αλλά με εργαζόμενους

«Θα κλείσει το εργοστάσιο; Αυτό το ακούμε εννέα μήνες τώρα. Από την πρώτη ημέρα που αρχίσαμε την απεργία στη Χαλυβουργία. Εμείς θέλουμε το εργοστάσιο ανοιχτό και με εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα, είναι επιλογή του εργοδότη όχι δική μας».
Καμιά δεκαριά απεργοί και απολυμένοι από τη Χαλυβουργία Ελλάδος ήταν χθες το μεσημέρι στην ομάδα περιφρούρησης της εννεάμηνης απεργίας, η οποία όπως όλα δείχνουν καταλήγει στο λουκέτο. Παλαιότερα συγκεντρώνονταν το λιγότερο 50-60 στη βάρδια της περιφρούρησης, αλλά τώρα κάτι η ζέστη, κάτι η κόπωση και κάτι η ανάγκη για αναζήτηση μεροκάματου οπουδήποτε, άλλαξαν τα πράγματα. Στη μία κολόνα, στην πύλη είναι γραμμένος ο αριθμός των ημερών απεργίας που έχουν συμπληρωθεί: 255. Στην άλλη, το πανό γράφει: «Ή ταν ή επί τας».
«Ακούμε τον εργοδότη να το λέει αυτό, ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, εννέα μήνες τώρα. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι να έρθει να συζητήσουμε, αλλά δεν έρχεται καν στον διάλογο. Επίσης του ζητάμε να πάρει πίσω τους 40 από τους 120 εργαζόμενους. Εμείς του λέμε ότι αύριο το εργοστάσιο μπορεί

να αρχίσει να δουλεύει», λέει ο 48χρονος Σταύρος Φλώρος, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων. Εχει συμπληρώσει 23 χρόνια δουλειάς στη Χαλυβουργία Ελλάδος, είναι πατέρας δύο παιδιών και τονίζει ότι η οικογένειά του, όπως και πολλές άλλες οικογένειες απεργών, τα καταφέρνει όλο αυτό το διάστημα με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του κόσμου.
Η ΕΥΘΥΝΗ. Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Νικόλαος Χαροκόπος σπεύδει να αποδώσει στον επιχειρηματία την ευθύνη για το πιθανό λουκέτο. «Αν κλείσει το εργοστάσιο αυτό θα είναι απόφαση της εργοδοσίας. Το σωματείο δεν επιδιώκει το κλείσιμο. Εχει κάνει προτάσεις και επιδιώκει λύσεις για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Ολοι οι εργαζόμενοι, απολυμένοι και μη, ζητάνε αυτό και μόνο: δουλειά. Εμείς θέλουμε ανοιχτά εργοστάσια με εργαζόμενους. Η εργοδοσία θέλει ανοιχτά με... μισούς. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί φορείς, που έχουν φέρει την κατάσταση σ' αυτό το σημείο χωρίς να πιέζουν την εργοδοσία».

Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός φτάνοντας στην πύλη δέχεται βροχή ερωτημάτων από τους συναδέλφους του: «Τι λένε;», «πάει να το κλείσει;». Μιλά οργισμένα λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι εκβιαστικά διλήμματα. Για να κλείσει ένα εργοστάσιο πρέπει να υπάρχει διαβούλευση. Να μιλήσει ο εργοδότης με τους εργαζομένους. Ολα τα άλλα είναι... σε δουλειά να βρισκόμαστε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι ο χαλυβουργός δεν μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ. Δεν θα δουλεύουμε τζάμπα. Αλλά όλα αυτά γίνονται διότι δεν θέλουν να έχουν εργάτες με ψηλά το κεφάλι».
Ο νεαρός Γιάννης Λουκίσας, ένας από τους απολυμένους που έδινε χθες το «παρών» στην περιφρούρηση της απεργίας, αναρωτιόταν: «Κλείνει ένα εργοστάσιο που έχει κέρδος; Το ότι θα κλείσει το έχουμε ακούσει πολλές φορές...».
Πάντως οι απεργοί εξακολουθούν να δέχονται υλική βοήθεια από πολίτες ενώ, όπως λένε, τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχουν δεχτεί έχουν φτάσει τα 4.500, προέρχονται μάλιστα από πολλές χώρες του κόσμου.
Πηγή: Τα Νέα
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε κυκλοφορία 136 χλμ. του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65

Πλέον το ταξίδι Αθήνα – Καρδίτσα διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ το Αθήνα …