Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχων και διασταυρώσεων καθώς και το απαρχαιωμένο γραφειοκρατικό σύστημα λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων , ήταν ο καλύτερος σύμμαχος όσων εξαπατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και λάμβαναν παράνομες συντάξεις.
Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις από αυτές που έφθασαν ήδη στον εισαγγελέα δημοσίευσε το «ΕΘΝΟΣ», από τις οποίες προκύπτει ότι συνταξιούχος που έπαιρνε αναπηρική σύνταξη, αλλά δούλευε και ως τραπεζικός υπάλληλος, ένας υγιέστατος εργαζόμενος σε θεσσαλική εταιρία που εντούτοις λάμβανε και επίδομα βαριάς αναπηρίας και ένα ζεύγος που έχοντας «ξεχάσει» να δηλώσει ότι παντρεύτηκε ξανά
, εξακολουθούσε να απολαμβάνει συντάξεις χηρείας, είναι μερικές, μόνο, από τις εξωφρενικές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης του χρήματος των ασφαλισμένων.
Σε άλλη περίπτωση γιος μιας συνταξιούχου δικηγόρου, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992 δεν δήλωσε στο Ταμείο Νομικών τον θάνατο, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια. Το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ. Σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στο λογαριασμό της.
Σχόλια