ΟΓΑ : Διατάξεις για υποχρεωτική μετάταξη σε μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 ορίστηκε ότι, από 1-1-2012 και μετά, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης ασφαλίζονται υποχρεωτικά στις πέντε πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες του Κλάδου (1η έως 5η ) και προαιρετικά στις υπόλοιπες δύο (6η και 7η).
Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους. Μετά από τα 5 χρόνια μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μετατάσσονται στις επόμενες (3η, 4η και 5η) κάθε 3 χρόνια ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά ή, εφόσον βρίσκονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξουν κατώτερη, όχι όμως μικρότερη από εκείνη στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, οι

ήδη ασφαλισμένοι του Κλάδου μετατάσσονται υποχρεωτικά από την 1-1-2012 στην αμέσως επόμενη ασφαλιστική κατηγορία εφόσον συμπληρώνουν τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο ασφάλισης και έχουν διανύσει στην τελευταία (τρέχουσα) κατηγορία την απαιτούμενη 5ετία ή 3ετία.
Η υποχρεωτική μετάταξη ήδη υλοποιήθηκε και εμφανίζεται στις ειδοποιήσεις καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς του A΄ εξαμήνου 2012.
Όσον αφορά στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνουμε ότι η μετάταξη ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές από 1-1-2012 και μετά. Οι τυχόν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31- 12-2011 εισφορές θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται στην ασφαλιστική κατηγορία που είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος μέχρι 31-12-2011.
Είναι αυτονόητο ότι με τη μετάταξη σε μεγαλύτερη κατηγορία, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …