Οδηγός συνταξιοδότησης με βαρέα και ανθυγιεινά

Eπί σειρά ετών όλες οι ασφαλιστικές αλλαγές αντιμετώπιζαν με ευαισθησία και σεβασμό τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι που ανήκαν στη λίστα των βαρέων επαγγελμάτων, λόγω της φύσης και της επικινδυνότητας της εργασίας που επιτελούσαν, είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Με τις τελευταίες ασφαλιστικές αλλαγές όμως και ειδικότερα με αυτές που επήλθαν μετά την ψήφιση του ν. 4093/2012, δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία απέναντι στους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Από τις νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας δε διασώζονται λοιπόν ούτε οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, ορυχεία, στις οικοδομές, στις χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες, στην κλωστοϋφαντουργία, στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας, στις εταιρίες πετρελαιοειδών κ.λπ.
Η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων δημιουργεί επιπροσθέτως ένα ιδιότυπο καθεστώς για τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, δημιουργεί δυνατότητες συνταξιοδότησης διαφορετικών ταχυτήτων, διαιωνίζοντας περαιτέρω τις ανισότητες που ήδη υπήρχαν. Αλλες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται για τους εργαζομένους που έχουν πολλά έτη ασφάλισης στα βαρέα (π.χ. 7.500), άλλες για αυτούς που έχουν λιγότερα (π.χ. 3.600). Αλλες προϋποθέσεις απαιτούνται για τις γυναίκες εργαζόμενες στα βαρέα, άλλες για τους άνδρες και ας έχουν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων (π.χ. 4.500 εκ των οποίων 3.600 βαρέα).

Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (π.χ. 10.500 από τα οποία 7.500 βαρέα ή 4.500 από τα οποία 3.600 βαρέα για τις γυναίκες), ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται να έχει συμπληρωθεί και το όριο ηλικίας (π.χ. άνδρες με 4.500 από τις οποίες 3.600 βαρέα, οικοδόμοι με 3.600 οικοδομικά κ.λπ.). Τέλος, σε άλλους ασφαλισμένους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, σε άλλους όχι.
Για τους λόγους αυτούς, οι ασφαλισμένοι που σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις των βαρέων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους πριν από τη συνταξιοδότηση.
Στους πίνακες που ακολουθούν, διακρίνουμε ενδεικτικά τους ασφαλισμένους με βαρέα σε δυο κατηγορίες, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τους εργαζομένους της κατηγορίας αυτής γίνεται σταδιακά εντός τριών ετών, μέχρι το 2015 που απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους για πλήρη σύνταξη και του 60ού έτους για μειωμένη.
Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής έχουν τη δυνατότητα, με εξαγορά πλασματικών χρόνων, να αποφύγουν τις νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας, αν έως το 2012 συμπληρώσουν τις απαιτούμενες 10.500 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων 7.500 σε βαρέα επαγγέλματα.
ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι εργαζόμενοι άνδρες αυτής της κατηγορίας, εάν μέχρι το τέλος του 2012 δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (και χρονικές και ηλικιακές), επιβαρύνονται άμεσα με δύο έτη ακόμα εργασίας.
Οι εργαζόμενες γυναίκες αυτής της κατηγορίας που ήδη είναι επιβαρυμένες από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας του ν. 3863/2010, επιβαρύνονται περαιτέρω έως και πέντε έτη, εάν μέχρι τις 31/12/2012 δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια

Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της …