ΚΥΠΡΟΣ: Απολύσεις με υπογραφή… Εurogroup

Εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη δουλειά τους - Το τελειωτικό κτύπημα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις δίνει η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου
ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ δίνουν καθημερινά μάχη με την εργοδοτική πλευρά, για να αποτρέψουν απολύσεις, μονομερείς μειώσεις στα εισοδήματα και άλλα ωφελήματα των εργαζομένων
Ακριβά πληρώνουν τις αποφάσεις, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας στο Eurogroup στις 15 Μαρτίου για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

<a href='http://www1.sigmalive.com/openx/www/delivery/ck.php?n=a12fcc35&cb=735423933' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/openx/www/delivery/avw.php?zoneid=111&cb=735423933&n=a12fcc35' border='0' alt='' /></a>

Πολλοί θεωρούν ότι επέρχεται το τελειωτικό κτύπημα στην αγορά της Κύπρου, η οποία πριν από τη συμφωνία ήταν μεν μουδιασμένη, αλλά σταθερή. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μπροστάρηδες της προσπάθειας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δίνουν καθημερινά μάχη με την εργοδοτική πλευρά, για να αποτρέψουν απολύσεις ή μονομερείς μειώσεις στα εισοδήματα και άλλα ωφελήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως δηλώνουν στη «Σ» εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι επιχειρήσεις με μονομερείς αποφάσεις και χωρίς να προηγηθεί διάλογος, έχουν στείλει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Προσθέτουν ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, ωφελήματα και περιορισμούς στον χρόνο εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι οι αποφάσεις των εργοδοτών οφείλονται στην κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις τους.
Μονομερείς μειώσεις μισθών
ΔΙΟΜΗΔΗΣ Διομήδους - Γενικός Γραμματέας ΔΕΟΚ:

«Από την ημέρα της συμφωνίας στο Eurogroup, δυστυχώς, ακολούθησαν εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων από όλους τους κλάδους εργασίας. Επίσης, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται μονομερής μειώσεις μισθών, ενώ λιγοστεύει και ο χρόνος εργασίας τους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μεγάλο κτύπημα λόγω των αποφάσεων για τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο πρέπει, τουλάχιστον, να υπάρχει ένα διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προτού λαμβάνονται μέτρα, που πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προβλέπεται ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται με την επιβολή και άλλων μέτρων λιτότητας.

Απαράδεκτη και καταδικαστέα θα χαρακτήριζα την κατάσταση που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Παρόλο που σημειώνεται ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών και αυξάνονται τα έσοδα, αυξάνεται ταυτόχρονα και η ανεργία των ντόπιων εργαζομένων».
Κούρεμα στα έξοδα
ΑΝΔΡΕΑΣ Μάτσας - Αν. Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ:

«Το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου έχει χειροτερέψει την κατάσταση στους χώρους εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε περικοπές στα έξοδά τους, κάτι που συνεπάγεται απολύσεις και μειώσεις μισθών. Υπάρχει μια μερίδα επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την κρίση για να προχωρήσουν σε περικοπές. Επίσης, λόγω των περικοπών στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις, προκύπτουν θέματα ασφάλειας και κατάρτισης στους χώρους εργασίας.
»Πάντως, στην Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη "θεσμοθετημένης διαδικασία" και καλών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Υπάρχουν αρκετοί παράνομοι και ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρα δύσκολη και το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για την επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων.

»Σημαντικό είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση, μέσω μέτρων, του ντόπιου δυναμικού. Είναι κάτι που, αν προχωρήσει, θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές στην αγορά εργασίας».

Χάνονται ωφελήματα
ΣΩΤΗΡΗΣ Φελλάς - Αν. Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ:

«Είναι πρώιμο να αναφερθούμε σε αριθμό απολύσεων. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι στην αγορά δεν κινείται φύλλο μετά τη συμφωνία γι' αυτά τα σκληρά μέτρα, που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα. Θα έλεγα ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις περικόπτουν μισθούς και άλλα ωφελήματα, όπως υπερωρίες, 13ους κ.ά. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου οι εργοδότες καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας από το κλείσιμο των τραπεζών. Βρισκόμαστε συνεχώς σε διαβουλεύσεις με την εργοδοτική πλευρά, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα. Η ΠΕΟ καταδικάζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις σε μισθούς από εργοδότες, που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να μειώσουν τα έξοδά τους».
Το χειρότερο κτύπημα για τις επιχειρήσεις
Μιχάλης Πήλικος - Πρόεδρος ΟΕΒ
«Οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν το χειρότερο κτύπημα για τις επιχειρήσεις. Η ύφεση στην οικονομία πριν από τις 15 Μαρτίου ήταν στο 5,5%. Εκτιμώ ότι μετά το τέλος του μήνα θα φθάσει το 8%. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο πλήγμα για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους περισσότερες απολύσεις και περικοπές σε μισθούς και ωφελήματα. Ναι, λαμβάνονται αποφάσεις μονομερώς από τους εργοδότες, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Ο μισθός του Μάρτη θα καθυστερήσει

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, αγνώστου διαρκείας, στην πληρωμή μισθών αναμένεται να υπάρξουν στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) δηλώνει ξεκάθαρα ότι, παρά τη θετική πρόθεση των μελών της, οι πληρωμές άλλων επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον μήνα Μάρτιο, δεν μπορούν να γίνουν εγκαίρως.
«Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζομένους στο τέλος του μήνα, λόγω του κλεισίματος των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, «αφού κάθε μέρα που περνά, η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται». Την ίδια ώρα, συμβούλεψε τους επιχειρηματίες «να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και τον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή»
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega   Στην …