Λύση με πολιτική και κοινωνική συναίνεση λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Λύση με πολιτική και κοινωνική συναίνεση

Γράφει ο Γιώργος Καμίνης
Την πιο άρτια σε επιστημονικό επίπεδο και την περισσότερο ισορροπημένη πολιτικά θεωρεί ο δήμαρχος Αθηναίων την πρόταση που επεξεργάσθηκαν γνωστοί συνταγματολόγοι για τον δήμο και κατέθεσε προ έτους ο ίδιος
Αφού μας δίνεται, επιτέλους, η ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το καθεστώς που διέπει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ας ξεκαθαρίσουμε για ποιες κινητοποιήσεις πρέπει να μιλήσουμε: για τις μικρές πορείες ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που χωρίς να το δικαιολογεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, και τις περισσότερες φορές χωρίς την αποκλειστική ευθύνη των διοργανωτών τους, προκαλούν επί πολλές ώρες τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας, με συνέπεια να νεκρώνει κάθε κοινωνική, οικονομική ή πολιτιστική δραστηριότητα.
Αυτές λοιπόν οι μικρές διαδηλώσεις αποτέλεσαν την αιτία ώστε εδώ και
έναν χρόνο να παρουσιάσουμε την πιο άρτια σε επιστημονικό επίπεδο, την πιο ισορροπημένη πολιτικά και την πιο ρεαλιστική στο επίπεδο της εφαρμογής, νομοθετική πρόταση, προκειμένου οι διαδηλώσεις να αποκτήσουν τη νομική υπόσταση που έως σήμερα δεν έχουν. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Διότι ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους, αλλά το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα προτίμησε να μην «ακουμπήσει» ένα ευαίσθητο ζήτημα, εγκαταλείποντάς το στην τύχη ενός διάτρητου Νομοθετικού Διατάγματος της Δικτατορίας, βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έως και σήμερα οι διαδηλώσεις. Και αυτό, μολονότι αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα του 1975 να υπάρξει ένας τέτοιος, εφαρμοστικός, νόμος.
Λύση με πολιτική και κοινωνική συναίνεση Η νομοθετική πρότασή μας, λοιπόν, είναι ολοκληρωμένη και επεκτείνεται στην ευθύνη που έχει ο διοργανωτής για την εξέλιξη κάθε διαδήλωσης, ενώ γινόμαστε, ως Δήμος Αθηναίων, «συμμέτοχοι» μαζί με την αστυνομία και τον εισαγγελέα, στην ευθύνη ματαίωσης μιας κινητοποίησης, σε περίπτωση που οι διοργανωτές αδυνατούν να διασφαλίσουν την ομαλή και ειρηνική εξέλιξή της. Φαίνεται πως, ακόμη και σήμερα, η Πολιτεία κρίνει ότι για μία τέτοια νομοθετική παρέμβαση δεν είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να προωθηθεί. Εντούτοις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να συμβάλει στην έναρξη ενός διαλόγου, που απαιτεί ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι η ρύθμιση του καθεστώτος των διαδηλώσεων είναι ένα μόνο μέρος ενός πλέγματος νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται και που επείγουν, προκειμένου να επιστρέψει το κέντρο της πόλης και στο σύνολό της η Αθήνα, σε τροχιά ανόδου και εξόδου από την κρίση.
Επί παραδείγματι, βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό στη διάθεση της Πολιτείας δύο πλήρεις νομοθετικές προτάσεις μας: α) για τη λειτουργία και τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να υπάρξει ορθολογισμός στο άναρχο τοπίο που επικρατεί σήμερα και β) στην αδειοδότηση και λειτουργία των οίκων ανοχής. Η σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα και την κεντρική διοίκηση να κάνουν άμεσα τις δικές τους υπερβάσεις, να αγνοήσουν οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Η επιστροφή της Αθήνας σε τροχιά ανάπτυξης έχει ξεκινήσει. Και οι ταχύτητες, δεν υπάρχουν τα περιθώρια να μην είναι υψηλές.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να συμβάλει στην έναρξη ενός διαλόγου
Ο Γιώργος Καμίνης είναι δήμαρχος Αθηναίων
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα Πέμπτη 25.4.2024 και Παρασκευή 26.4.2024

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024» την 25 και 26-4-2024 …