Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τη λήξη της βάρδιας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην οινοποιία «Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ», προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.
Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης Μαλαματίνα Γιάννης Φραγγίδης, γενικότερα μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων επικρατεί καλό κλίμα, ενώ δεν έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων και των όσων παροχών προβλέπονταν στη τελευταία επιχειρησιακή- κλαδική σύμβαση. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι και από πλευράς εργαζομένων, έχουν γίνει παραχωρήσεις ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση σε εποχή γενικότερης κρίσης.
Οι εργαζόμενοι, με εξώδικό τους που κοινοποιήθηκε το Μάρτιο, ζητούν την υπογραφή νέας σύμβασης με ισχύ από 1/1/2013 και προβάλλουν σειρά 10 αιτημάτων. Στο διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης, κατά τις οποίες η εταιρεία ζήτησε την χρονική επέκταση αλλά και διεύρυνση των μειώσεων σε επιδόματα και παροχές ( π.χ. πριμ παραγωγικότητας, δωροεπιταγές ), ενώ καθυστερεί την επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση που ήταν να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Η «Ε. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ», αν και μια επιχείρηση που έχει κρατήσει καλά σε καιρό κρίσης, σε ό,τι αφορά πωλήσεις, έχοντας βεβαίως και ένα πολύ ισχυρό προϊόν στην κρύα αγορά ( της εστίασης), τη ρετσίνα «Μαλαματίνα», αντιμετωπίζει μία σοβαρή δυσκολία που προκύπτει από τον υψηλό δανεισμό και τα συνεπαγόμενα υψηλά χρηματο-οικονομικά έξοδα. Βάσει δημοσιευμένων στοιχείων, το 2011, σε πωλήσεις 24,6 εκατ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 15 εκατ. ευρώ, τα δάνεια ( μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα) ανέρχονταν σε 34 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικά υποχρεώσεις έφταναν τα 40 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία, το 2011, είχε κέρδη προ φόρων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2012, οι πωλήσεις είχαν κάμψη της τάξης του 7%-8%.
Να σημειωθεί ότι η «Ε.Μαλαματίνας», είναι το ισχυρότερο brand στην κατηγορία της ρετσίνας, αντιμετωπίζει σχετικά αδύναμο ανταγωνισμό και, από τη Λάρισα και πάνω, κυριαρχεί στην αγορά. Ωστόσο, στο υπόλοιπο της χώρας δεν έχει την ίδια διείσδυση, ενώ οι εξαγωγές είναι περιορισμένες και όπως πληροφορείται η Voria.gr, είναι περίπου στο 7%-8% των συνολικών πωλήσεων.
Οι εργαζόμενοι, με βάση το εξώδικο που απέστειλαν, ζητούν : Πενθήμερο εργασίας, με 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Μη υιοθέτηση των «αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων». Κατάργηση των εργολαβιών και κάλυψη των κενών θέσεων με άνεργους του κλάδου. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εφαρμογή στη νέα σύμβαση των μισθών και επιδομάτων, που ίσχυσαν στην τελευταία. Αναπροσαρμογή των επιδομάτων, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι στην εταιρεία, απασχολούνται 100 άτομα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, το δίκτυο μεταφορών και στα γραφεία Θεσσαλονίκης. Στην εταιρεία υπάρχουν δύο σωματεία, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Πωλητών Οδηγών.