Συνήγορος του Πολίτη - Άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει την άδεια μητρότητας σε έμμισθη δικηγόρο, εργαζόμενη στο Δημόσιο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Έγκυος εργαζόμενη ως έμμισθη δικηγόρος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου καθώς η υπηρεσία της αρνήθηκε να της χορηγήσει την άδεια μητρότητας (κύησης, τοκετού και λοχείας). Η υπηρεσία αρνήθηκε τη χορήγηση των παραπάνω αδειών με την αιτιολογία ότι στη σύμβασή της προβλέπεται ότι: "ο δικηγόρος δεν δικαιούται άδεια ή άλλες αποδοχές ή παροχές από το Υπουργείο"….". Σε κάθε δε περίπτωση, διακόπηκε και η μισθοδοσία της εργαζομένης. Παρά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν έχει αναθεωρήσει την απόφασή του.

Κύκλος Ισότητας των φύλων

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει την άδεια μητρότητας σε έμμισθη δικηγόρο, εργαζόμενη στο Δημόσιο

Σεπτέμβριος 2013

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Σπανού
Ειδική επιστήμονας: Χριστίνα Αγγέλη

Έγκυος εργαζόμενη ως έμμισθη δικηγόρος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου καθώς η υπηρεσία της αρνήθηκε να της χορηγήσει την άδεια μητρότητας (κύησης, τοκετού και λοχείας). Η υπηρεσία αρνήθηκε τη χορήγηση των παραπάνω αδειών με την αιτιολογία ότι στη σύμβασή της προβλέπεται ότι: «ο δικηγόρος δεν δικαιούται άδεια ή άλλες αποδοχές ή παροχές από το Υπουργείο»….». Σε κάθε δε περίπτωση, διακόπηκε και η μισθοδοσία της εργαζομένης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις γυναίκες έμμισθες δικηγόρους χορηγείται άδεια κυήσεως και λοχείας υπό τους ίδιους όρους υπό τους οποίους δικαιούται την άδεια αυτή το υπόλοιπο προσωπικό των εντολέων τους. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με τις γνωμοδοτήσεις του (292/2002 και 439/2011) έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 1093/1980 παραπέμπει στις διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Υπαλληλικού Κώδικα (Χορήγηση αδειών με αποδοχές στο μόνιμο προσωπικό του δημοσίου). Εκεί προβλέπεται ειδικά ότι στις υπαλλήλους που κυοφορούν δίδεται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του, ζήτησε την άποψη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Πρότεινε σε αυτό να λάβει υπ’ όψιν την υπό κρίση νομοθεσία καθώς και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή του και να δοθεί στην εργαζόμενη η άδεια που ρητά προβλέπεται στο νόμο για τις υπό κρίση περιπτώσεις, δεδομένου ότι, οι έμμισθοι δικηγόροι, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο δικαιούνται τη λήψη άδειας μητρότητας. Ακόμα, τόνισε ότι οι διατάξεις περί προστασίας της μητρότητας είναι αναγκαστικού και όχι ενδοτικού δικαίου και, συνεπώς, δεν δύνανται να καμφθούν στα πλαίσια της ελευθερίας των συναλλαγών (Αστικός Κώδικας αρ.361).

Λόγω μη ανταπόκρισης της υπηρεσίας, ο Συνήγορος επανήλθε και εισηγήθηκε στο εν λόγω Υπουργείο την απόδοση των οικείων αδειών στη εργαζόμενη.

Ενώ έχει παρέλθει διάστημα εννέα μηνών, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δεν έχει αναθεωρήσει την απόφασή του.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213130610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625 κιν. 6977366424
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισχυρός σεισμός τώρα κοντά στην Ρόδο

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Ρόδο μεγέθους 4.4 Ρίχτερ με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Λίνδου   Γεωδυναμικό …