Παρίσι: Το γαλλικό κοσμηματοπωλείο Cartier, που ιδρύθηκε το 1847 και βρίσκεται στην καρδιά της πολυτελούς οδού ντε λα Πε, βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρώτη απεργία εργαζομένων στην ιστορία του.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται απεργία στο Cartier» δήλωσε στιλβώτρια κοσμημάτων, αναφέροντας ότι έπειτα από 13 χρόνια στο κοσμηματοπωλείο ο μισθός της ανέρχεται «μόλις στα 1.300 ευρώ».

«Δεν θα υποχωρήσουμε, πιθανότατα χάνουμε μερικές δεκάρες, αλλά εκείνοι χάνουν εκατομμύρια» συνέχισε.

Περίπου 50 εργαζόμενοι, ειδικοί χρυσοχόοι και αργυροχόοι, έφτασαν με πούλμαν από τη Ρεν όπου εδρεύει η θυγατρική Cartier Joaillerie International (CJI) και συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Cartier είναι θωρακισμένο και οι μισθωτοί καταχρεωμένοι» και «κακοπληρωμένοι εργάτες».

Οι εργαζόμενοι της μονάδας της Ρεν βρίσκονται στην τέταρτη ημέρα απεργίας με αίτημα την αύξηση των μισθών τους κατά 200 ευρώ μηνιαίως. Όπως είπε ο Φλαβιέν Λακράμπ του συνδικάτου CGT, το κίνημά τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Πληρωνόμαστε τον κατώτατο μισθό ενώ για αυτούς οι δουλειές πάνε θαυμάσια. Ο τελευταίος κύκλος εργασιών [του Cartier] ήταν 12,7 δισ. ευρώ» προσέθεσε. Την Τρίτη, στις διαπραγματεύσεις του συνδικάτου με την εργοδοσία, τους προτάθηκε αύξηση 75 ευρώ τον μήνα, κάτι που οι εργαζόμενοι θεώρησαν «προκλητικό» κατά τον Λακράμπ.

Το κοσμηματοπωλείο ιδρύθηκε το 1847 από τον Λουί Φρανσουά Καρτιέ και έγινε διάσημο από τον εγγονό του, τον Λουί Καρτιέ. Παρέμεινε υπό τον έλεγχο της οικογένειας μέχρι το 1964. Σήμερα ανήκει στον ελβετικό όμιλο Richemont, ιδιοκτησίας του οποίου είναι επίσης και άλλοι διάσημοι οίκοι, όπως οι Van Cleef et Arpels και Mont Blanc.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Γαλλικό