Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Τα Ναπηγεία Σκαραμαγκά παραμένουν κλειστά. Οι 1.100 εργαζόμενοι των ναυπηγείων βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και 18 μήνες. Περίπου το 15% των εργαζομένων παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 54 μήνες. Το υπόλοιπο 85% του προσωπικού είναι απλήρωτοι ενάμιση χρόνο και εργάζονται εκ περιτροπής: μία μέρα την εβδομάδα. Αυτό ίσχυε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα οι συνθήκες επιδεινώθηκαν.
Ο Βασίλης Τσιμπίδης, μέλος του δ.σ. των εργαζομένων, δεν έχει πληρωθεί επί 54 μήνες. Εξηγεί ότι ο νόμος για την εκ περιτροπής εργασία εξέπνευσε. Προβλεπόταν για 18 μήνες και συγκεκριμένα για 9 μήνες το 2012 και άλλους 9 το '13. Δηλαδή, η εταιρεία από την 1η Οκτωβρίου θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά.
Τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη εβδομάδα, είναι δύο. Το πρώτο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Οι οικονομικές οφειλές της εταιρείας προς το προσωπικό υπολογίζονται σε 3 έως 4 εκατ. ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι τα διεκδικούν βάσει δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εκ περιτροπής εργασία, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει τους μισθούς και των 18 μηνών.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να λειτουργήσουν κανονικά τα ναυπηγεία ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι δοκιμές των υποβρυχίων που έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστούν.
Πρόκειται για ένα παλιού τύπου μετασκευασθέν υποβρύχιο (από 209 σε τύπο 214), το οποίο είναι έτοιμο να εκτελέσει δοκιμές στη θάλασσα, άλλα τρία υποβρύχια της αρχικής σύμβασης «Αρχιμήδης» (τύπου 214) τα οποία βρίσκονται στα Ναυπηγεία και είναι έτοιμα από 85% έως 95%, ενώ υπολείπεται η κατασκευή άλλων δύο υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία συμφωνήθηκαν (με το νόμο 3885) στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. «Ο ιδιοκτήτης πήρε την προκαταβολή, αλλά δεν έχει κόψει ούτε λαμαρίνα», τονίζει ο Βασ. Τσιμπίδης.
Το γεγονός που οδήγησε στο αδιέξοδο, συμπληρώνει ο ίδιος, είναι ότι ο ιδιοκτήτης, Ισκαντάρ Σάφα, δεν ολοκληρώνει τις εργασίες των υποβρυχίων, προφασιζόμενος ότι «δεν του καταβάλλονται οι τριμηνιαίες δόσεις των 50 εκατ. ευρώ, από το υπ. Αμυνας, βάσει της συμφωνίας. Ο ίδιος, όμως, πήρε προκαταβολικά ένα μεγάλο ποσό, χωρίς να προχωρήσει σε αντίστοιχη πρόοδο του έργου. Ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν τον υποχρεώνει να παραδίδει το έργο σε αντιστοιχία με τα χρήματα που παίρνει», καταλήγει ο κ. Τσιμπίδης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Σχόλια