Νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ

Η απεργία ξεκινά στις 6 το πρωί της Τρίτης και θα διαρκέσει έως και την ίδια ώρα το πρωί της Πέμπτης, με τους εργαζομένους να απαντούν με αυτό τον τρόπο στις απολύσεις 3 συναδέλφων τους από τη θυγατρική Bio ABE, ξεπερνώντας το «σκόπελο» της δικαστικής παρέμβασης, που επιχείρησε ανεπιτυχώς η διοίκηση.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, στο οποίο προσέφυγε η ιδιοκτησία, προσδοκώντας να αποτρέψει τα σχέδια του προσωπικού, έκανε, τελικώς, μερικώς αποδεκτό το αίτημά της για να χαρακτηριστεί η προγραμματισμένη απεργία παράνομη και καταχρηστική και αυτή έχει πλέον όλα τα εχέγγυα για να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που εκδόθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, η απεργία είναι νόμιμη, παρά της αιτιάσεις της διοίκησης για το αντίθετο, μια και πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου (απόφαση με πλειοψηφία γενικών συνελεύσεων του προσωπικού, ορισμός προσωπικού ασφαλείας για να αποτραπούν φθορές κλπ), και δεν πλήττει την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου σε μεγάλο βαθμό.
 
Απαρχή για νέες κινητοποιήσεις
Η εν εξελίξει 48ωρη απεργία, πάντως, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει απαρχή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι σκέφτονται να συνεχίσουν με επαναλαμβανόμενες απεργίες, διότι εκτός από τις τελευταίες 3 απολύσεις, η διοίκηση έθεσε σε καθεστώς διαθεσιμότητας άλλα 11 άτομα, ενώ με τετράμηνη προειδοποιητική την πόρτα της εξόδου από την καπνοβιομηχανία έχουν δει ακόμη 5 συνάδελφοί τους.
Όπως μάλιστα τόνισε στο Agronews ο κ. Γιάννης Ζαπτής, πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ όλα αυτά γίνονται από την πλευρά της ιδιοκτησίας με σκοπό να ασκηθεί πίεση στο προσωπικό για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. «Η βουλγαροποίηση του καθεστώτος εργασίας στην Ελλάδα, που τη φοβόμασταν, μπροστά σε αυτά που μας προτείνουν είναι παράδεισος», τονίζει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα των αποδοχών είναι δευτερεύων. Δεχόμαστε μειώσεις μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, αλλά όχι με αυτούς τους όρους».
Τι σκέφτηκε ο Δικαστής:
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που έχει στη διάθεσή του το Agronews, ο Πρωτοδίκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κήρυξη της απεργίας από πλευράς των εργαζομένων φέρει τα στοιχεία της τυπικής νομιμότητας και ως εκ τούτου δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί ότι είναι παράνομη ή καταχρηστική. Επίσης ως προς την αιτίαση της ενάγουσας, ότι θα προκληθεί σοβαρή οικονομική ζημία στην επιχείρηση, διότι πιθανές καθυστερήσεις στην εκτέλεση παραγγελιών (γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους πελάτες) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχετικές συμφωνίες, ο δικαστής αποφαίνεται ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος κι αυτό γιατί η διοίκηση μπορεί να αυξήσει το ρυθμό της λειτουργίας του τμήματος παραγωγής, όπου για λόγους οικονομίας δεν ενεργοποιούνται όλες οι μηχανές και όλες οι βάρδιες
Ο Δικαστής αποδέχεται πως η Bio ABE, θυγατρική της ΣΕΚΑΠ, δεν διαθέτει ουσιαστική αυθυπαρξία, δηλαδή στερείται παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας, γεγονός που εμμέσως δικαιώνει το προσωπικό και το επιχείρημά τους ότι οι συνάδελφοί τους εκεί, στην ουσία είναι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ, που τους είχε δανείσει η θυγατρική της.
Στο σκεπτικό αναφέρεται ακόμη πως οι εργαζόμενοι συνδιαλέχθηκαν με τη διοίκηση με σωφροσύνη κι επισημαίνεται πως η επιδίωξή τους να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση και όχι ατομικές συμβάσεις εντάσσεται στις νομικές συλλογικές επιδιώξεις για την επίτευξη των οποίων επιτρέπεται η πραγματοποίηση απεργίας.
Ως εκ τούτου, τονίζεται, η κήρυξη της απεργίας είναι και επί της ουσίας νόμιμη, ενώ παράλληλα αναφέρεται πως δεν μπορεί να απαγορευτεί οποιαδήποτε άλλη ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο μέλλον με το ίδιο ή συναφές περιεχόμενο και αιτήματα, όπως ζητούσε στην αγωγή της η Διοίκηση, καθώς όπως αναφέρει δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες θα εξαγγελθεί ενδεχομένως επόμενη απεργία.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Google: Προχωρά σε απολύσεις 28 εργαζομένων–Ζητούσαν να ακυρωθεί σύμβαση με το Ισραήλ

Σε απολύσεις 28 εργαζομένων προχώρησε η Google, καθώς αυτοί συμμετείχαν σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την …