Απλός οδηγός για εξαγορά «πλασματικών» ετών ασφάλισης

Απλός οδηγός για εξαγορά «πλασματικών» ετών ασφάλισης.
Mέχρι και 12 πλασματικά χρόνια ασφάλισης μπορούν να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι αν φυσικά έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα, «γλυτώνοντας» τώρα τα χειρότερα των επόμενων ασφαλιστικών ρυθμίσεων.
Πιο εύκολο γίνεται κάτι τέτοιο για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς στα 4 με 7 πλασματικά έτη μπορούν να αθροίσουν και τα επιπλέον πλασματικά για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τελικά να εξαγοράζουν έως και 12 χρόνια.
Οι χρόνοι που μπορεί κάποιος ασφαλισμένος να αναγνωρίσει είναι:
  1. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας.
  2. Ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια.
  3. Ο χρόνος σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.
  4. Ο χρόνος ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε Tαμείου.
  5. Ο χρόνος απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες.
  6. Ο χρόνος απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.
  7. Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους, ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά.
  8. Τον χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον OΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
Τα 4-7 «πλασματικά» χρόνια μπορούν να αναγνωρίζουν αποκλειστικά όσοι έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης και θεμελιώνουν από το 2011 και μετά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οποιος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει 4 χρόνια, 5 χρόνια το 2012, 6 χρόνια το 2013 και 7 χρόνια από το 2014 και μετά ενώ όποιος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζει τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λπ.)
Τα «πλασματικά» χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά Tαμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα Tαμεία κύριας ασφάλισης, με εισφορές πολύ μικρότερες.
Ποιό είναι όμως το κόστος της εξαγοράς;
Για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας το 2010 απαιτούνταν η καταβολή του 20% του τρέχοντος μισθού (εργατική και εργοδοτική εισφορά) για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας συν 6% για το επικουρικό ταμείο. Από το 2011 η αναγνώριση γινόταν με έκπτωση 30% και από το 2015 η έκπτωση ανέρχεται στο 50%. Αντιθέτως, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου το κόστος περιορίζεται στο 20% του βασικού μισθού.
Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας , επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, άρα αυτό γίνεται χωρίς εξαγορά.
Τι αναγνωρίζεται με τα πλασματικά χρόνια;
Στην στρατιωτική θητεία εξαγοράζεται όλος ο χρόνος, με 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Έως το 2015 η έκπτωση είναι 30% και ανεβαίνει 50% από το 2015 και μετά. Προβλέπεται περαιτέρω έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.
Στη γονική άδεια ανατροφής, εξαγοράζεται επίσης, όλος ο χρόνος, καταβάλλοντας το ποσοστό εισφοράς που αναλογεί σε εργοδότη και εργαζόμενο για μηνιαίες αποδοχές ίσες με το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης. Στην επιδότηση ασθένειας, αναγνωρίζονται 300 ημέρες, χωρίς εξαγορά, όπως και στην τακτική ανεργία του ΟΑΕΔ.
Στην εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, μπορεί κανείς να εξαγοράσει έως και 2 έτη, καταβάλλοντας εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Στο χρόνο σπουδών, μπορεί κανείς να εξαγοράσει το χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής, πληρώνοντας το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, για τον φορέα κύριας ασφάλισης και ποσοστό 6% για το επικουρικό.
Το διάστημα ανεργίας, εξαγοράζεται στο σύνολό του, με την καταβολή 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, για τον φορέα κύριας ασφάλισης και ποσοστό 6% για το επικουρικό. Ο χρόνος κύησης και λοχείας εξαγοράζεται στο σύνολό του.
Ο χρόνος απεργίας, επίσης εξαγοράζεται στο σύνολό του, με την καταβολή εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (που ασφαλιζόταν ο εργαζόμενος κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ενώ ο πλασματικός χρόνος μητέρων, έως και 5 έτη, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα.
Ο χρόνος μαθητείας (Stage), εξαγοράζεται έως 1 έτος, με την καταβολή 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης.
Τέλος, ο χρόνος έναρξης πριν την εγγραφή στον OΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να εξαγοραστεί έως και ένα έτος, πληρώνοντας την ασφαλιστική κατηγορία με την οποία ασφαλίζεται κατά την υποβολή της αίτησης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπροσώπου του πιο γνήσιου αναχρονισμού

Άλλη μια απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση …