ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ «ΖΗΤΑΜΕ ΕΝΑΝ ΕΝΤΙΜΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ»

10955198_10203093297164596_604989511903935401_n
Μπορεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» να πραγματοποιήθηκε, η αβεβαιότητα όμως που βιώνουν οι εργαζόμενοι τον τελευταίο καιρό συνεχίζεται, χωρίς να φαίνεται «φως στο τούνελ».

Οι 1.986 εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας δεν το βάζουν κάτω. Αγωνίζονται για τη δουλειά τους, τη ζωή τους, τις οικογένειές τους, την αξιοπρέπειά τους.   Ύστερα από πέντε περίπου μήνες δράσεων, κινητοποιήσεων και συναντήσεων, κατάφεραν, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «να φανερώσουμε το πραγματικό πρόσωπο της ΒΑ Χαλκιδικής και αποδείξαμε ότι τις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας τις παίρνουμε εμείς. Δεν φοβηθήκαμε και κυρίως δεν υποχωρήσαμε»

Η συνάντηση που είχαν στις 20 Μαΐου, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, καταθέτοντας όλα όσα τους απασχολούν, καρποφόρησε. Καρποφόρησε στο να πάρουν την πρώτη σοβαρή δέσμευση του υπουργού για τριμερή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου, της «Ελληνικός Χρυσός» και των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στις 2 Ιουνίου.
«Η συνάντηση έγινε, παρ’ όλα αυτά δεν πήραμε κάποιες πειστικές απαντήσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας, συμπληρώνοντας πως «μείναμε στο “θα δούμε, θα κάνουμε, θα το κοιτάξουμε”».
Οι απαντήσεις περί “θα δούμε” αφορούσαν τη νομιμότητα της επένδυσης και κάποιων αδειών που ζητούσε το υπουργείο από την εταιρία που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στη Χαλκιδική.
«Δεν τους πιστεύουμε πια, διότι έχουν πει πολλές φορές ότι θα έρθουν να επισκεφτούν την περιοχή και δεν το κάνουν», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», Γιώργος Χατζής.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο επόμενο επταήμερο θα τους ενημερώσουν σχετικά με τις άδειες υλοτόμησης και αρχιτεκτονικής, όπως λένε όμως τόσο από το Δασαρχείο όσο και από τη Διεύθυνση Δασών έχουν το «πράσινο φως» περί νομιμότητας.
Την επομένη της τριμερούς συνάντησης, δηλαδή την Τετάρτη 3 Ιουνίου, εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές που είχαν κάνει εργαζόμενοι, εταιρία και αντιδρώντες.
Από την πλευρά των εργαζομένων έγιναν προσφυγές σχετικά με την ανάκληση της άδειας υλοτόμησης, για την οικοδομική άδεια και για τα φράγματα και –όπως λένε οι εκπρόσωποι– την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν οι δικηγόροι τα σχετικά υπομνήματα, με την ολομέλεια του ΣτΕ να συνεδριάζει περί το τέλος του μήνα
«Θα περιμένουμε να βγει το πόρισμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις θα είναι θετικές υπέρ μας», αναφέρει ο Χρήστος Ζαφειρούδας, και συμπληρώνει: «Περιμένουμε έναν έντιμο συμβιβασμό και μια ειλικρινή σχέση». Εν αναμονή του τελικού πορίσματοε και των εξελίξεων βρίσκεται και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα».
Όπως διακρίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η στάση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι εχθρική προς τη συγκεκριμένη επένδυση.
«Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε σταματήσει τις κινητοποιήσει, κρατάμε χαμηλούς τόνους και η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη», λέει ο κ. Ζαφειρούδας και αναρωτιέται: «Μέχρι πότε, όμως, θα υπάρχει αυτή η ηρεμία;»
Οι εργαζόμενοι ζητούν επιτέλους από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει ή μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη επένδυση στην περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής. «Εάν δεν προχωρήσει, θα χάσουμε τις δουλειές μας», αναφέρουν.
 
Την ίδια στιγμή....
Η Greenpeace σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζει τις –κατά τη γνώμη της– επτά πληγές για το περιβάλλον στην Ελλάδα.
Για την Greenpeace τα έχουμε ξαναπεί, είναι τόσες οι πατάτες που έχει κάνει στο παρελθόν στα πλαίσια της ακτιβιστικής πολιτικής της, κι είναι τόσοι αυτοί που την χρησιμοποίησαν ως εφαλτήριο για την πολιτική τους καριέρα, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της – σε αντίθεση με την σοβαρότερη WWF.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι άλλο εδώ. Σε αυτόν το κατάλογο με τις «7 πληγές του περιβάλλοντος» περιλαμβάνονται τόσο οι υπό κατασκευήν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όσο και η επένδυση της Χαλκιδικής… Σκεφθείτε τώρα πως αντιμετωπίζει το επίσημο κράτος αυτές τις δύο «περιβαλλοντικές πληγές». Τη μία την επικροτεί και την επιδοτεί, την άλλη την κατακρίνει…
 
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φωτιά τώρα στην περιοχή Νέα Τυρολόη Σερρών

Φωτιά τώρα, απόγευμα της Πέμπτης 21.11.2024, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νέα Τυρολόη Σερρών   …