Ένας στους 12 ανέργους του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία, λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου απασχόλησης του Οργανισμού, από τους 60.989 ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ένα ποσοστό μόλις 8% λαμβάνει το επίδομα. Την ίδια ώρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο, παρατηρείται μία μείωση στους εγγεγραμμένους ανέργους κατά 1.550 άτομα, γεγονός που αποδίδεται στις προσλήψεις που έχουν γίνει κυρίως λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, το Μάιο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία στα μητρώα του Οργανισμού ήταν εγγεγραμμένοι 60.989 άνεργοι. Από αυτούς οι 35.201 άνεργοι παραμένουν αναζητώντας δουλειά για περισσότερους από 24 μήνες, ενώ οι 25.788 άνεργοι, είναι πρώην εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους και είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ τους τελευταίους 12 μήνες.
Από τους 60.989 ανέργους επιδοτείται με επίδομα ανεργίας μόνο το 8% των συνολικά ανέργων, δηλαδή 4.733 άτομα από τα οποία οι 2.479 είναι άνδρες και οι 2.254 γυναίκες.
Εχασαν τη δουλειά τους και έκαναν αίτηση και επιδοτήθηκαν για πρώτη φορά το Μάιο 531 γυναίκες και 464 άνδρες από τους οι 941 είναι Ελληνες.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο, παρατηρείται μία μείωση στους εγγεγραμμένους ανέργους κατά 1.550 άτομα, γεγονός που αποδίδεται στις προσλήψεις που έχουν γίνει κυρίως λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου.
Το Μάιο καταγράφηκαν 60.989 συνολικά άνεργοι στη Θεσσαλία, ενώ τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί 62.539 άνεργοι. Αντίστοιχα το Μάιο του 2014, ένα χρόνο πριν δηλαδή, είχαν καταγραφεί στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, 59.843 άνεργοι.
Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων, είναι αυτές που κατατάσσονται στη βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.
Από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% ανήκει στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου εκείνων που παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.
.taxydromos.gr
Σχόλια