Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για εργαζομένους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να
λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλες, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε άδεια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν επιχειρήσεις που επέτρεψαν στους μισούς εργαζομένους να δουλέψουν χθες και στους άλλους μισούς, τους υποχρέωσαν να μεταβούν σήμερα στην εργασία τους.
Πηγές από το ΣΕΠΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που πραγματοποιήθηκαν με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Στην αγορά πάντως κυριαρχεί έντονη ανησυχία, καθώς η πλήρης αδυναμία τροφοδοσίας πρώτων υλών χωρίς μετρητά, καθώς και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της τραπεζικής αργίας αλλά και η προοπτική χρεοκοπίας της χώρας οδηγεί σε λύσεις ανάγκης.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με την οποία, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, σκέφτονται ή ήδη ανακοινώνουν στο προσωπικό τους υποχρεωτικές άδειες.
Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία καθώς και η διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε, και η περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη.