Καταγγελίες εργαζομένων για διαθεσιμότητα

Ελεγχοι ΣΕΠΕ για αδήλωτη εργασία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Συνεχείς είναι οι ανώνυμες καταγγελίες που δέχονται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων και σε όλη την επικράτεια που θέτουν τους εργαζομένους τους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτική αργία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για εργαζομένους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να
λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλες, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε άδεια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν επιχειρήσεις που επέτρεψαν στους μισούς εργαζομένους να δουλέψουν χθες και στους άλλους μισούς, τους υποχρέωσαν να μεταβούν σήμερα στην εργασία τους.

Πηγές από το ΣΕΠΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που πραγματοποιήθηκαν με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Στην αγορά πάντως κυριαρχεί έντονη ανησυχία, καθώς η πλήρης αδυναμία τροφοδοσίας πρώτων υλών χωρίς μετρητά, καθώς και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της τραπεζικής αργίας αλλά και η προοπτική χρεοκοπίας της χώρας οδηγεί σε λύσεις ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με την οποία, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, σκέφτονται ή ήδη ανακοινώνουν στο προσωπικό τους υποχρεωτικές άδειες.

Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία καθώς και η διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε, και η περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλλεπάλληλες συγκρούσεις στη Βουλή για τους ποινικούς κώδικες - Σήμερα το απόγευμα η ψηφοφορία

ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για να προστατεύσει την πλειοψηφία …