Η αβεβαιότητα "ρίχνει" τις επιχειρηματικές δυνατότητες-Στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι

Πτώση ραγδαία και ανεξέλλεγκτη καταγράφουν  η πορεία της βιομηχανίας, του τομέα των υπηρεσιών, των κατασκευών και του λιανεμπορίου στην Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούνιο η Έρευνα Οικονομική Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία αποτύπωσε και τη επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ βελτιώθηκε εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.
Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες έχασαν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.


Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίσθηκαν, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρά.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.
Στις Κατασκευές, καταγράφθηκε επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώθηκε μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 από 91,4 μονάδες το Μάιο, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου. Η δε αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες. «Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα», αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μείωση στο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,0% και οι εισαγωγές κατά 12,3%  Μείωση κατά 7,1 δισεκ. ευρώ, …