Ξεπέρασαν τις 110.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την γ' φάση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με στόχο την κάλυψη 19.101 θέσεων απασχόλησης σε υπουργεία, περιφέρειες και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και αφετέρου στην υποστήριξη και βελτίωση συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Τέτοιες είναι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας (καθαριότητα υποδομών υγείας, εξυπηρέτηση κοινού, υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας).
Επίσης το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών (πχ ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, δικαστήρια), καθώς και δράσεων που αφορούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 72.327.655 ευρώ.
Το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε:
α) Ημερομίσθιο 19,81 ευρώ και όχι πάνω από 495,25 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών. β)Ημερομίσθιο 17,27 ευρώ και όχι πάνω από 431,75 ευρώ για ανέργους έως 25 ετών.
Οι ωφελούμενοι, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη παροχή (άδεια, επίδομα αδείας, ειδικές άδειες). Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων είχαν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ο ΟΑΕΔ έχει ορίσει επτά αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης και κατάταξης όσων ανέργων υποβάλλουν αιτήσεις, τα οποία είναι:
1) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
2) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του / της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3) Την αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) σε ποσοστό 50% και άνω.
4) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
5) Την ηλικία.
6) Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.
7) Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Ακολουθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων και η κατάρτιση του προσωρινού πίνακα δικαιούχων.
Στη συνέχεια θα υπάρξει η περίοδος της υποβολής ενστάσεων, ο έλεγχός τους για να ακολουθήσει η ανάρτηση του οριστικού πίνακα.
Σχόλια