Αποκτήσαμε τη νέα βουλή-Έγινε η ορκωμοσία των 300

1491784

Σήμερα το πρωί, έγινε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών, σε σύνολο οκτώ κομμάτων που προέκυψαν από την εκλογική διαδικασία της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και η οποία διαμορφώθηκε ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 145
  • ΝΔ 75
  • Χρυσή Αυγή 18
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
  • ΚΚΕ 15
  • Το ΠΟΤΑΜΙ 11
  • ΑΝΕΛ 10
  • Ένωση Κεντρώων 9

Στο προεδρείο της Βουλής βρισκόταν ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο δ΄αντιπρόεδρος.

Ο κ. Κακλαμάνης προήδρευσε της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β’  αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ’ αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές: δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρκος Μπόλαρης), ένας με το Ποτάμι (Αχμέτ Ιλχάν) και δύο από τη Χρυσή Αυγή (Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος).

Λιγότερες οι γυναίκες που εξελέγησαν: 59 στις λίστες, έναντι 69 τον Ιανουάριο με τον σταυρό προτίμησης. Την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.

Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε τον κοινοβουλευτικό χάρτη.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα βρεθούν και πάλι στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …