Η Ελληνική νομοθεσία έχει διάταξη βοήθειας προς σε άγαμο πατέρα ΙΔΑΧ του οποίου η σύντροφος δεν εργάζεται, είτε είναι χήρος, είτε σε διάσταση ή διαζευμένος, είτε απέκτησε παιδί εκτός γάμου, με την θέσπιση μειωμένου ωραρίου εργασίας και την λήψη της 9μηνης άδειας ανατροφής, σύμφωνα με την παρ. 5 άρθρο 60 Ν.3584/07.
Ειδικότερα, πατέρας υπάλληλος που ασκεί την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου δικαιούται γονική άδεια ανατροφής, ανεξάρτητα από το αν η μητέρα του παιδιού εργάζεται. (Συνήγορος του Πολίτη, έκθεση διαμεσολάβησης).
Συνεπώς, θα πρέπει να εξεταστεί το αν ο πατέρας έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου και όχι απλά αν το έχει αναγνωρίσει, προκειμένου να του χορηγηθεί η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου.
Η διάρκεια του μειωμένου ωραρίου είναι συνάρτηση της ηλικίας του τέκνου. Και στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν στο μόνιμο προσωπικό. Συνεπώς, ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται:
-
κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και
-
κατά μία (1) ώρα εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. (παρ. 2 άρθρο 60 Ν.3584/07).
Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο για τέκνα από έως 4 ετών προσαυξάνεται κατά έξι (6) μήνες (παρ.2 άρθρο 60 Ν.3584/07).
Ωστόσο, θεωρούμε πως η ανωτέρω διάταξη περί προσαύξησης του μειωμένου ωραρίου, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που οι γονείς δεν μένουν μαζί προς διευκόλυνση του άγαμου γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου.