Πότε ο εργαζόμενος πατέρας δικαιούται μειωμένο ωράριο και 9μηνη άδεια ανατροφής

neogennito_vrefos_fysiologikes_sinitheis_katastaseis

Η Ελληνική νομοθεσία έχει διάταξη βοήθειας προς σε άγαμο πατέρα ΙΔΑΧ του οποίου η σύντροφος δεν εργάζεται, είτε είναι χήρος, είτε σε διάσταση ή διαζευμένος, είτε απέκτησε παιδί εκτός γάμου, με την θέσπιση μειωμένου ωραρίου εργασίας και την λήψη της 9μηνης άδειας ανατροφής, σύμφωνα με την παρ. 5 άρθρο 60 Ν.3584/07.

Ειδικότερα, πατέρας υπάλληλος που ασκεί την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου δικαιούται γονική άδεια ανατροφής, ανεξάρτητα από το αν η μητέρα του παιδιού εργάζεται. (Συνήγορος του Πολίτη, έκθεση διαμεσολάβησης).

Συνεπώς, θα πρέπει να εξεταστεί το αν ο πατέρας έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου και όχι απλά αν το έχει αναγνωρίσει, προκειμένου να του χορηγηθεί η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου.

Η διάρκεια του μειωμένου ωραρίου είναι συνάρτηση της ηλικίας του τέκνου. Και στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν στο μόνιμο προσωπικό. Συνεπώς, ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται:

  • κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και

  • κατά μία (1) ώρα εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. (παρ. 2 άρθρο 60 Ν.3584/07).

Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο για τέκνα από έως 4 ετών προσαυξάνεται κατά έξι (6) μήνες (παρ.2 άρθρο 60 Ν.3584/07).

Ωστόσο, θεωρούμε πως η ανωτέρω διάταξη περί προσαύξησης του μειωμένου ωραρίου, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που οι γονείς δεν μένουν μαζί προς διευκόλυνση του άγαμου γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

POS: Ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες,

Κατά μέσο όρο ο Έλληνας έκανε το 2023 107 συναλλαγές με την κάρτα του έναντι …